Sekretariati i Përgjithshëm i Këshillit Evropian mban një dokument “kryesor”, një “No-Paper” të diskutueshëm që propozon ndryshime kufijsh në Ballkanin Perëndimor, sipas agjencisë austriake APA.

Kryeministri slloven Janez Jansa, vendi i të cilit mban presidencën e ardhshme të BE, ka propozuar, sipas raporteve të mëparshme të mediave sllovene, një vizatim të ri të kufijve në Ballkan.

“Pas një kontrolli të hollësishëm, duhet t’ju informoj se nuk mund t’ju japim juve akses në atë dokument,” Sekretariati i Përgjithshëm i Këshillit iu përgjigj një kërkese nga agjencia APA.

Eshtë argumentuar se publikimi i dokumentit të vetëm të mbajtur nga ky institucion i BE do të rrezikonte marrëdhëniet ndërkombëtare.

Sipas mediave sllovene, ky dokument i nënshkruar me propozime për kufij të rinj në ish-Jugosllavi, Jansa, duke anashkaluar rrugën zyrtare, iu dorëzua Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel.

Sidoqoftë, kjo nuk u konfirmua kurrë dhe Jansa mohoi që qeveria sllovene të kishte lidhje me dokumentin.

Përndryshe, shton APA, dokumenti thotë se nëse propozimet arrijnë në publik, dokumenti duhet të refuzohet.

Sllovenia do të marrë presidencën e Bashkimit Evropian në 1 korrik dhe ka njoftuar se dëshron t’i kushtojë vëmendje të veçantë afrimit të Ballkanit Perëndimor me Bashkimin.