Skip to content

Media, një bilanc mortor për 2021-shin

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Gjithsej 45 gazetarë dhe punonjës të medias u vranë në vitin 2021, një e treta më pak se një vit më parë, por humbja është veçanërisht e lartë në Azi, tha Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve (IFJ).

“Numri 45 është ndër më të ulëtit që kur IFJ filloi të botojë raporte vjetore për gazetarët e vrarë gjatë profesionit të tyre dhe përfshin vrasje të synuara, vdekje nga zjarri i kryqëzuar dhe bombardime,” thuhet në deklaratë.

Organizata, e cila ka 600,000 anëtarë në 140 vende, ka numëruar 2,721 gazetarë të vrarë në mbarë botën që nga viti 1991.

“Rreziqet e konfliktit të armatosur janë zvogëluar vitet e fundit pasi aksesi ndaj punonjësve të medias është bërë gjithnjë e më i kufizuar dhe ata janë gjithnjë e më pak të pranishëm në zonat e konfliktit,” shpjegon IFJ.

“Në të njëjtën kohë, kërcënimet në lidhje me aktivitetet e grupeve kriminale dhe karteleve të drogës vazhdojnë të rriten, nga lagjet e varfra meksikane në qytetet evropiane në Greqi dhe Holandë, dhe ka një sërë vrasjesh në shënjestër”, tha organizata.

Vëzhguar sipas rajoneve, vendi i parë në numrin e punonjësve të mediave të vrarë, 20 prej tyre janë në Azi dhe Paqësor, e ndjekur nga Amerika me 10, Afrika me tetë, Evropa me gjashtë dhe Lindja e Mesme dhe bota arabe me një të vrarë gazetare.

Kësaj shifre prej 45 gazetarëve të vrarë duhet t’i shtohet edhe vdekja aksidentale e dy gazetarëve në Iran.

Rënia e numrit të vrasjeve të gazetarëve në vitin 2021 është “lajm i mirë, por është pak ngushëllim për dhunën që mori jetën e nëntë gazetarëve në Afganistan, tetë në Meksikë, katër në Indi dhe tre në Pakistan”, tha IFJ.

“Gazetarët dhe punonjësit e medias vriten më shpesh sepse kanë ekspozuar korrupsionin, krimin dhe abuzimin e pushtetit në komunitetet, qytetet dhe vendet ku ata punojnë”, shkruan IFJ.

Organizata bën thirrje për miratimin e një “konvente të re të Kombeve të Bashkuara për mbrojtjen e gazetarëve”. /tesheshi.com/

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë