Agjencia ruse e lajmeve RIA Novosti në artikullin “Ballkani – një front i ri në luftën me Rusinë” zbuloi disa nga planet kur bëhet fjalë për këtë pjesë të Evropës.

Kështu, në një rubrikë të autorit Petar Akopov, ai shprehet se “situata në Bosnjë, rreth Kosovës (dhe çështjes shqiptare në tërësi, duke përfshirë Maqedoninë dhe Malin e Zi) tregon se kufijtë aktualë janë shumë të kushtëzuar”.

“Ballkani ka qenë gjithmonë një fushë beteje e perandorive të mëdha, e qytetërimeve të ndryshme: në shekujt e fundit këtu kanë luftuar osmanët dhe habsburgët, pastaj ka filluar ndikimi rus.

Një shekull e gjysmë më parë Rusia siguroi pavarësinë e vendeve ballkanike dhe pas luftës dolën aleatët tanë (Bullgaria) ose neutralë, por afër nesh (Jugosllavisë). Shpërbërja e BRSS dhe kampi socialist, shpërbërja e përgjakshme e Jugosllavisë bëri që Ballkani të bëhej pre e Bashkimit Evropian, por pre e tillë me të cilën BE-ja nuk di çfarë të bëjë.

Situata në Bosnje, rreth Kosovës (dhe çështja shqiptare në përgjithësi, përfshirë Maqedoninë dhe Malin e Zi) tregon se kufijtë aktualë janë shumë të kushtëzuar”.

Më tej theksohet se Perëndimi dëshiron të vendosë kontroll ushtarak mbi rajonin, por nuk dëshiron të marrë përgjegjësinë për standardin e jetesës së vendeve të varfra me një të ardhme të pakuptueshme.

“Kjo ka të bëjë në radhë të parë Bosnjën, por edhe Shqipërinë me Maqedoninë e Veriut, e aq më tepër Kosovën me status të pazgjidhur. Ne nuk duhet vetëm të përpiqemi ta bëjmë Serbinë degën tonë në Evropë. Ne duhet ta ndihmojmë atë të bëhet një qendër e pavarur e pushtetit në rajon. Po, një qendër relative e pushtetit, një qendër që mund të qëndrojë derisa ndryshimi global të çojë në një ekuilibër të ri të pushtetit si në Evropë ashtu edhe në skenën botërore në tërësi. Përgjatë tre shekujve të marrëdhënieve tona aktive me serbët, së bashku dhe veçmas, kemi përjetuar aq shumë përmbysje, saqë nuk ka arsye të mos besojmë se nga kriza aktuale do të dalim me nder, dhe më të fortë se sa kemi hyrë në të”, thuhet ndër të tjera në shkrim.