MEE: A është bërë Riadi i parëndësishëm?

w_55547577.webp.webp

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Arabia Saudite nuk ka arritur të rifitojë rolin e saj udhëheqës në skenën ndërkombëtare përpara ardhjes në pushtet të princit të kurorës Mohammed bin Salman (MBS), sipas mendimit të profesor Madavi al-Rasheed të publikuar në portalin Middle East Eye.

Ai shton se viti 2021 solli vetëm një sërë zhgënjimesh për Riadin, me vetëdijen se ai nuk është fuqia e vetme ku Perëndimi mund të mbështetet në botën arabe dhe muslimane.

Aleatët e rinj dhe të vjetër

Autori thekson se margjinalizimi i Arabisë Saudite do të vazhdojë në vitin 2022, pasi nuk ka indikacione se ky vend do të rifitojë rolin drejtues të një vendi klient amerikan që ndjek interesat amerikane në rajon.

“Vendet e tjera më të vogla e kanë marrë këtë rol, kryesisht Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari, së bashku me aleatët e vjetër të SHBA-së, Izraelin, Marokun, Jordaninë dhe Egjiptin. Duket se Riadi është bërë i parëndësishëm në një kohë kur Shtetet e Bashkuara po e përjashtojnë veten nga Lindja e Mesme”, tha al-Rasheed, një profesor në Institutin e Lindjes së Mesme të Shkollës Ekonomike në Londër, autor i teksteve të shumta dhe libra mbi Gadishullin Arabik, migrimin arab dhe globalizimin.

Teksti thekson se marrëdhëniet saudito-amerikane janë përballur me sfida që kur Joe Biden erdhi në pushtet në janar 2020.

Pas miratimit të publikimit të një raporti konfidencial të CIA-s për vrasjen e gazetarit Jamal Khashoggi dhe dështimit për të arritur përfundimet, Arabia Saudite u lehtësua, por ishte jetëshkurtër – një zgjedhje selektive e veprimit kur bëhet fjalë për MBS është e qartë.

Pritshmëria

“Duket se trashëgimtari i fronit nuk është më i mirëpritur në Uashington apo kudo tjetër ku flasin Shtetet e Bashkuara. MBS nuk ishte i pranishëm në tubimet e fundit të G20 dhe COP 26, sepse atij nuk iu garantua mundësia për të bërë fotografi ose për të shtrënguar duart me Biden ose një udhëheqës tjetër. Trashëgimtari saudit i fronit nuk u lavdërua gjithashtu për ndihmën e Shteteve të Bashkuara gjatë krizës së verës së kaluar në Afganistan në kohën e tërheqjes së ushtrisë amerikane,” tha ai.

Më tej thuhet se e gjithë kjo nuk do të thotë se MBS do të injorohet gjithmonë. Autori shkruan se “Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të ndjekin marrëdhëniet selektive me Arabinë Saudite, ndërsa synojnë të vazhdojnë fluksin e naftës saudite në sasi të mëdha me çmime në rritje dhe duke minuar rimëkëmbjen ekonomike të Perëndimit pas një ndërprerjeje dyvjeçare të COVID dhe kërkesës së ulët.”

 

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë