Me vdekjen e një gazetari, numri i gazetarëve të vrarë brenda një jave u rrit në dy në provincën Baja California, në veriperëndim të Meksikës.

Në deklaratën e bërë nga Prokuroria e Përgjithshme e Kalifornisë, thuhet se dje rreth orës 19:00 me orën lokale është njoftuar qendra e thirrjeve emergjente.

Në deklaratë thuhet se policia që shkoi në vendngjarje në Tijuana, Baja California, gjeti gazetarin Lourdes Maldonado Lopez të vrarë me armë zjarri në automjetin e tij.

Maldonado, i cili deri më tani ka punuar në organizata të ndryshme mediatike, së fundmi po bënte një program për lajmet lokale.

– “Kam frikë për jetën time”

Nga ana tjetër, mësohet se prej vitesh ka pasur probleme mes Maldonados dhe ish-guvernatorit të Baja California-s, Jaime Bonilla, për një mosmarrëveshje pune.

Maldonado, i cili kohën e fundit ka bërë një deklaratë për këtë temë, ka bërë të ditur se ka fituar gjyqin që ka ngritur nëntë vite më parë ndaj kompanisë mediatike të Bonilla-s.

Maldonado, i cili mori pjesë në një konferencë shtypi të organizuar nga presidenti Andres Manuel Lopez Obrador në vitin 2019, i kërkoi presidentit ndihmë dhe drejtësi në biznes.

“Sepse kam frikë për jetën time”, ishte shprehur Maldonado.

– Brenda një muaji, 3 gazetarë të vrarë

Më 18 janar në qytetin Tijuana fotoreporteri Margarito Martinez u qëllua për vdekje në makinën e tij para shtëpisë së tij.

Thuhet se 49-vjeçari Martinez, i cili punonte për organizatat ndërkombëtare të medias, ka punuar për burime dhe raporte policore, duke përfshirë aktivitete kriminale të nivelit të lartë, për dhjetë vjet.

Në muajin janar gjithsej tre gazetarë janë vrarë në vend.

Në Meksikë, e cila konsiderohet si një nga vendet më të rrezikshme në botë për gazetarët, numri i gazetarëve të vrarë që nga viti 2000 ka kaluar mbi 130.

Ndërsa shumë nga vrasjet që synojnë gazetarë dhe aktivistë besohet se janë kryer nga kartele të drogës ose zyrtarë të korruptuar, shumë pak nga rastet e vrasjeve janë zbardhur.