Rreth 2% e popullsisë së rritur në mbarë botën ka steatohepatit joalkoolik, një formë e avancuar e sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike, në të cilën sasi të mëdha yndyre grumbullohen në mëlçi, duke shkaktuar inflamacion dhe dhëmbëza.

Nëse sëmundja përparon, ka shumë mundësi që të çojë në cirrozë të mëlçisë, por edhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve të tjera të rënda, siç janë sëmundjet e zemrës.

Deri më sot, nuk ka qenë e mundur të zhvillohet një ilaç i aftë për të trajtuar steatohepatitin joalkoolik, megjithatë, ekzistojnë disa mënyra për të menaxhuar sëmundjen në mënyrë që ajo të mos përparojë dhe të mos relapsojë. Meqenëse yndyra e tepërt në mëlçi është ajo që shkakton inflamacionin dhe dhëmbëzat, që janë tiparet kryesore të gjendjes, trajtimi kryesor për pacientët është humbja e peshës.

Në një artikull në The Conversation, dietologu hulumtues Dimitris Koutoukidis nga Universiteti i Oksfordit paraqet rezultatet e një studimi që ai kreu mbi pacientët me infiltrim të mëlçisë yndyrore. Studimi sugjeron se humbja e shpejtë e peshës, e cila mund të arrihet përmes një modeli dietik që përbëhet kryesisht nga supa dhe pije dhe përdoret për trajtimin e obezitetit dhe diabetit të tipit 2, mund të jetë në gjendje të zvogëlojë ashpërsinë e steatohepatitit joalkoolik.

Duke synuar të konfirmojnë hipotezën e tyre, studiuesit ekzaminuan 16 pjesëmarrës obezë me steatohepatit joalkoolik dhe dhëmbëza të moderuar deri të avancuar të mëlçisë. Pesë nga pjesëmarrësit ishin gra, ndërsa 11 të tjerët ishin burra. Në fillim të studimit, pjesëmarrësve u matën pesha dhe presioni i gjakut. Të gjithë dhanë një mostër gjaku dhe iu nënshtruan analizave që tregonin gjendjen e shëndetit të mëlçisë së tyre. Këto teste zbuluan se sa i avancuar ishte inflamacioni, dhëmbëzat dhe sasia e yndyrës në mëlçi.

Të gjithë pjesëmarrësit morën pjesë në një program për humbje peshe me supë dhe pije, duke zëvendësuar vaktet e tyre të rregullta me supa, pije dhe bare të formuluara posaçërisht për 12 javë. Ata konsumonin katër produkte sipas dëshirës së tyre çdo ditë, nga të cilat mblodhën afërsisht 880 kalori, si dhe të gjitha vitaminat dhe mineralet e nevojshme.

Pas periudhës fillestare 12-javore, pjesëmarrësit gradualisht filluan të rifusin ushqime të ndryshme në dietën e tyre, duke qëndruar nën mbikëqyrjen e një dietologu, i cili siguroi se ata mbanin një dietë të ekuilibruar gjatë gjithë studimit 24-javor.

Testet fillestare të pjesëmarrësve u përsëritën në javën 12 dhe 24, me një test gjaku shtesë të kryer në katër javë. Nga pjesëmarrësit, 14 arritën të përfundojnë studimin 24-javor, duke iu përmbajtur kryesisht programit të humbjes së peshës dhe humbën mesatarisht 15% të peshës së tyre trupore.

Studimi tregoi se humbja e shpejtë e peshës ishte e sigurt për pjesëmarrësit, me efektin anësor më të zakonshëm që u gjet të ishte kapsllëku, i cili ishte megjithatë i përkohshëm dhe i butë. Testet e përsëritura zbuluan gjithashtu se shumica e pjesëmarrësve përjetuan reduktime të ndjeshme të yndyrës së mëlçisë dhe shënuesve të inflamacionit dhe dhëmbëve të mëlçisë.

Humbja e peshës është më efektive se ilaçet

Humbja e shpejtë e peshës është treguar të jetë pothuajse po aq efektive sa kirurgjia bariatrike dhe sigurisht më efektive se trajtimet aktuale me ilaçe. Ekspertët theksuan se nëse pjesëmarrësit do të ishin në gjendje të ruanin të paktën pjesën më të madhe të humbjes së peshës pas përfundimit të studimit, kjo mund të ndryshojë potencialisht trajektoren e sëmundjes së mëlçisë.

Përveç kësaj, presioni sistolik i gjakut dhe hemoglobina A1C, një shënues i kontrollit të sheqerit në gjak, u përmirësuan ndjeshëm te pjesëmarrësit që kishin hipertension dhe diabet të tipit 2 në fillim të studimit. Kjo mund të sugjerojë që programi mund të përdoret gjithashtu për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës, që është shkaku më i zakonshëm i vdekjes tek njerëzit me steatohepatit joalkoolik.

Në të ardhmen, studiuesit duan të hetojnë nëse ky program mund të jetë i dobishëm për pacientët që vuajnë nga forma më të avancuara të sëmundjes së mëlçisë, siç është cirroza e mëlçisë.

Top Channel

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re