Në vitin 2008, Ukraina kërkoi hyrje në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut, e cila, sipas disa raporteve, u bllokua nga Nicolas Sarkozy dhe Angela Merkel.

Ish-kancelarja gjermane Angela Merkel i qëndron vendimit të NATO-s të vitit 2008 për të mos pranuar Ukrainën si anëtare të Aleancës, duke iu përgjigjur kështu kritikave të politikës së saj ndaj Rusisë gjatë 16 viteve të saj në detyrë.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky kritikoi Merkelin dhe presidentin e atëhershëm francez Nicolas Sarkozy, duke thënë se vendimet e tyre në samitin e NATO-s të vitit 2008 ishin një shembull i një politike të dështuar ndaj Rusisë që kontribuoi në konfliktin e sotëm.

“Ftoj zonjën Merkel dhe zotin Sarkozy të vizitojnë Bucha-n dhe të shohin se çfarë çoi në takimin e tyre me Rusinë 14 vjet më parë. Ata duhet të shohin me sytë e tyre ukrainasit e dhunuar”, tha ai.

Zyra e ish-kancelares tha se ajo qëndron pas vendimit që ajo mori në lidhje me Samitin e NATO-s të vitit 2008.

“Ish-kancelarja gjermane Angela Merkel këmbëngul në vendimet e saj në lidhje me samitin e NATO-s 2008 në Bukuresht,” citoi agjencia gjermane e lajmeve dpa të thoshte një person përgjegjës për median.

“Ish-kancelarja mbështet plotësisht përpjekjet e qeverisë federale dhe komunitetit ndërkombëtar që qëndrojnë pranë Ukrainës për t’i dhënë fund barbarizmit të Rusisë dhe luftës kundër Ukrainës”, shtohet në deklaratë.

Ukraina kërkoi hyrjen në NATO në vitin 2008, e cila, sipas disa informacioneve, u bllokua nga Sarkozy dhe Merkel.

Deklarata përfundimtare nga ky samit i premtoi Ukrainës anëtarësimin e ardhshëm, por pa një kornizë kohore për hapjen e planit të veprimit të anëtarësimit.