Kancelarja gjermane Angela Merkel mori të enjten çmimin evropian “Charles V” (Carlo V) nga Fondacioni Yuste në Caceres, Spanja perëndimore.

Në një ceremoni të mbajtur në Manastirin Yuste në Provincën Caceres, në bashkësinë autonome perëndimore spanjolle të Extremadura, Merkel mori çmimin nga Mbreti Felipe VI i Spanjës, ku ceremonia u ndoq nga Kryeministri Pedro Sanchez dhe Ministri i Jashtëm Jose Manuel Albares.

Juria e Fondacionit Yuste njoftoi se Merkel e konsideron veten të denjë për këtë çmim “për shërbimet e saj ndaj Evropës gjatë karrierës së saj politike si një avokate e fortë e procesit të integrimit evropian dhe me një rol të rëndësishëm strategjik evropian në skenën ndërkombëtare”.

Merkel gjithashtu iu drejtua auditorit shkurt, duke thënë se “vetëm një Evropë e bashkuar është një Evropë e fortë”. Ajo paralajmëroi se “BE do të ketë probleme nëse disa vende nuk pengohen të theksojnë interesat e tyre kombëtare në afat të shkurtër dhe të mesëm”.

Një simbol i forcës në Evropë dhe botë

Mbreti Felipe VI i Spanjës e përshkroi 67-vjeçaren Merkel si një person, pragmatizmi dhe besueshmëria e së cilës janë bërë një simbol i forcës në Evropë dhe botë.

“Me një qasje që shmang ekstremizmin dhe heroizmin, emri i saj do të shkruhet me shkronja të mëdha në historinë evropiane, sepse përfaqëson shpirtin më të mirë evropian në BE,” tha mbreti Felipe VI.