Home BOTA Mesazhet e një lufte për “pavarësi ekonomike”

Mesazhet e një lufte për “pavarësi ekonomike”

0
Mesazhet e një lufte për “pavarësi ekonomike”

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan tha të hënën se një politikë e shtrënguar e normave të interesit nuk do të ulë inflacionin dhe u zotua se Turqia do të ketë sukses në “luftën e saj ekonomike për pavarësi”.

Duke folur pas mbledhjes së kabinetit, Erdogan tha se preferon një kurs këmbimi konkurrues, pasi ai sjell investime dhe punësim më të lartë.

“Unë hedh poshtë politikat që do ta kontraktojnë vendin tonë, do ta dobësojnë atë, do ta dënojnë popullin tonë në papunësi, uri dhe varfëri,” vuri në dukje ai.

Presidenti theksoi se qeveria është e përkushtuar të bëjë “gjënë e duhur për vendin tonë” me një politikë ekonomike që ai tha se është e fokusuar në investime, prodhim, punësim dhe eksporte, në vend të “rrethit vicioz të normave të larta të interesit-kurseve të ulëta të këmbimit.”

Të enjten e kaluar, banka qendrore e vendit uli normën e saj bazë me 100 pikë bazë në 15% dhe sinjalizoi se një lehtësim më i madh do të vinte përpara fundit të vitit. Banka Qendrore e Republikës së Turqisë (CBRT) ka ulur normat bazë me 400 pikë që nga shtatori.

Ulja e çoi vlerën e dollarit kundrejt lirës turke. Lira u tregtua me 11.40 me monedhën e gjelbër në orën 5 pasdite GMT.

Erdogan fajësoi dobësinë e lirës për lojërat që ai tha se po luheshin në valutë dhe me normat e interesit.

“Ne shohim lojërat që luhen për kursin e këmbimit dhe normat e interesit. Nga çdo luftë në të cilën kemi hyrë dolëm me nder duke mbajtur një qëndrim të fortë.

Me ndihmën e Allahut dhe mbështetjen e kombit tonë do të dalim me fitore nga kjo luftë për pavarësi ekonomike”, tha ai.

Erdogan ka mbështetur pikëpamjen se normat e ulëta të interesit janë mënyra e vetme për të frenuar inflacionin. Ai ka bërë thirrje për stimulim për të nxitur eksportet, investimet dhe vendet e punës.

Presidenti gjithashtu ripohoi vendosmërinë e qeverisë për të luftuar “oportunistët” që po bëjnë rritje të tepruara të çmimeve duke u përpjekur të përfitojnë nga “rritja e kursit të këmbimit, e cila nuk ka asnjë shpjegim logjik, si justifikim”.

Mes çmimeve të larta kokëfortë, qeveria ka fajësuar supermarketet dhe ka hapur hetime për çmimet e mundshme shfrytëzuese.

Norma vjetore e inflacionit u rrit në 19.89% nga viti në vit në tetor , sipas të dhënave zyrtare, mbështetur nga çmimet e ushqimeve, shërbimeve, banesave dhe transportit, duke reflektuar pjesërisht rritjen e çmimeve botërore të energjisë.

Banka Qendrore thotë se presioni i inflacionit është i përkohshëm, megjithëse ka të ngjarë të zgjasë deri në mesin e vitit 2022.

“Konkurrueshmëria e kursit të këmbimit”

“Natyrisht që ka probleme ekonomike që rezultojnë në rritje të inflacionit ose rritje të çmimeve”, tha Erdogan. “Balancat janë prishur sepse nuk do të ketë investime aty ku ka inflacion, që i referohet rritjes së rregullt të çmimeve, dhe prodhimi do të ulet dhe punësimi do të bjerë”.

Ai nënvizoi se rritja e çmimeve për mallra të caktuara për shkak të rritjes së kursit të këmbimit nuk ndikon në investime, prodhim dhe punësim.

Përkundrazi, ai theksoi se “konkurrueshmëria e kursit të këmbimit çon në rritje të investimeve, prodhimit, punësimit”.

 “Kjo është pikërisht situata në vendin tonë”, tha ai.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë