Skip to content

Miliarda euro armë drejt Egjiptit, ku e ka shkelur Gjermania?

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Në nëntë ditët e fundit të mandatit, qeveria gjermane e Angela Merkel miratoi eksportin e armëve dhe pajisjeve ushtarake me vlerë gati pesë miliardë euro, nga të cilat më shumë se katër miliardë euro janë të destinuara për Egjiptin, raporton Deutsche Welle.

Kjo ka rritur volumin e licencave të eksportit të armëve në më shumë se nëntë miliardë euro këtë vit, një rekord për Gjermaninë.

Këto të dhëna janë publikuar nga Ministria e Ekonomisë me kërkesë të përfaqësueses së së majtës, Sevim Dagdelen.

Sipas DW, garantuesi më i madh i armëve gjermane deri tani është Egjipti, i cili dyshohet se ka shkelur të drejtat e njeriut dhe ka marrë pjesë në konfliktet në Jemen dhe Libi.

Egjiptit i janë dhënë mbi katër miliardë euro prokurime në ditët e fundit të Merkelit.

Siç shkruante së fundmi e përjavshmja Spiegel, këto janë tre fregata luftarake të prodhuara nga kompania gjermane Thyssenkrupp, si dhe 16 sisteme të mbrojtjes ajrore nga Diehl Defense.

Në raport, Spiegel e quajti vendimin e Berlinit “gudulisës” sepse Egjipti po merr pjesë në një koalicion lufte kundër rebelëve në Jemen, megjithëse thuhet se nuk po merr më aktivisht në luftime.

“Nga ana tjetër, Gjermania duhet të ketë parasysh Izraelin fqinj kur dorëzon sistemet më moderne të armëve. Është një rregull i pashkruar që përparësia ushtarako-teknologjike izraelite nuk duhet të rrezikohet nga dërgesat gjermane të armëve për fqinjët”, shkruan gazeta.

Por jo vetëm kaq, Gjermania zyrtarisht ka një politikë sipas së cilës nuk duhet të eksportojë armë në vendet e përfshira në konflikte ku cenohen të drejtat e njeriut, gjë që shpesh është injoruar deri më tani, sipas DW.

Deputeti i majtë Dagdelen e quajti “hipotekë të vështirë” për qeverinë e re, rolin e kancelarit të ri Olaf Scholtz për eksportin e armëve në Egjipt, i cili në atë kohë ishte ministër i Financave dhe zv.kancelar, raporton DW.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë