Një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve midis Arabisë Saudite dhe Izraelit do të ishte e dobishme për rajonin, tha ministri i jashtëm saudit, duke shtuar se marrëveshja e mundshme “kryesisht varet nga përparimi i procesit të paqes”.

Ministri i Jashtëm saudit Faisal bin Farhan Al Saud tha në një intervistë të enjten se “normalizimi i statusit të Izraelit në rajon do të sjellë përfitime të mëdha për të gjithë rajonin”.

“Do të ishte jashtëzakonisht i dobishëm në aspektin ekonomik, shoqëror dhe të sigurisë,” i tha ai CNN, duke shtuar se kjo do të ishte e mundur vetëm nëse shteti palestinez do të njihej brenda kufijve të 1967.

Arabia Saudite ka bërë komente të ngjashme në të kaluarën, duke thënë se kjo do të normalizonte marrëdhëniet me Izraelin vetëm si pjesë e një plani për të siguruar një shtet sovran për palestinezët.

 “Ajo që duhet të arrijmë është një marrëveshje paqeje që garanton dinjitetin e shtetit palestinez dhe sovranitetin efektiv që palestinezët mund të pranojnë,” tha Princi Faisal në dhjetor të vitit të kaluar.

Një vizion i Arabisë Saudite

Ai shtoi se normalizimi i marrëdhënieve me Izraelin ka qenë prej kohësh pjesë e vizionit të Arabisë Saudite, duke thënë se mbretëria planifikon të përmirësojë marrëdhëniet në këmbim të krijimit të një shteti palestinez brenda kufijve të 1967.

Në shtator të vitit të kaluar, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreini nënshkruan të ashtuquajturën Marrëveshje Abrahamike për normalizimin e marrëdhënieve me Izraelin. Lëvizja e tyre u pasua nga Sudani dhe Maroku.

Këto janë marrëveshjet e para të këtij lloji pasi Egjipti njohu Izraelin në 1979 dhe më pas Jordania në 1994.

Marrëveshjet e vitit të kaluar, të ndërmjetësuara nga administrata e ish-presidentit amerikan Donald Trump, ranë dakord që Izraeli të braktisë aneksimin e planifikuar të pjesëve të Palestinës.

Nisma Arabe e Paqes

Zyrtarët palestinezë dënuan normalizimin, duke e përshkruar atë si “si thikë pas shpine” ndaj çështjes palestineze dhe popullit palestinez”.

Zgjidhja e konfliktit palestinezo-izraelit duke krijuar dy shtete pasqyron thelbin e Nismës Arabe të Paqes, të propozuar nga Arabia Saudite në 2002.

Nisma bën thirrje për normalizimin e marrëdhënieve midis Izraelit dhe shteteve të tjera arabe në këmbim të tërheqjes së plotë të Izraelit nga vendet që pushtoi në luftën e 1967, duke përfshirë rajonet e okupuara, Lartësitë Golan, Jeruzalemin Lindor dhe Bregun Perëndimor.

Lidhja Arabe e ka mbështetur këtë iniciativë për vite me radhë, por kurrë nuk e ka zbatuar atë, pasi Izraeli ka vazhduar të zgjerojë okupimin e saj dhe të ndërtojë vendbanime në Bregun Perëndimor të okupuar.