Skip to content

Miratohet doza përforcuese e vaksinës për çdo person mbi 16-vjeç, në krye të prioriteteve qëndrojnë gratë shtatzënë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Të gjithë banorëve mbi 16 vjeç në Republikën e Irlandës do t’u ofrohet një dozë përforcuese e vaksinës Covid-19 pas rekomandimeve të ekspertëve shëndetësorë.

Është një zgjerim i konsiderueshëm i programit të vaksinimit, që derimë tani po aplikohej për njerëzit mbi 60 vjeç, stafin shëndetësor dhe pacientët vulnerabël.

Përforcuesit për personat e moshës 50 vjeç e lart ishin miratuar tashmë dhe do të fillonin në fund të dhjetorit. Megjithatë, ai plan është duke u përshpejtuar dhe tani do të fillojë në mes të dhjetorit.

Pacientëve në grupet që janë më të rrezikuar nga virusi u jepet përparësi, ndërsa anëtarët e tjerë të publikut do të thirren në rendin zbritës të moshës kur të kualifikohen.

Gratë shtatzëna kanë prioritet

Rekomandimet e fundit për të zgjeruar programin përforcues për të gjithë të moshës 16 vjeç e lart u bënë nga Komiteti Këshillues Kombëtar i Imunizimit (NIAC).

NIAC është një grup i pavarur ekspertësh që thotë se ofron “këshilla të bazuara në prova” për Departamentin e Shëndetësisë irlandeze për të informuar politikat e tij.

Rekomandimet e saj u miratuan nga Shefi Mjekësor i Irlandës Dr Tony Holohan dhe janë pranuar gjithashtu nga Ministri i Shëndetësisë, Stephen Donnelly.

“Unë mirëpres rishikimin e vazhdueshëm të NIAC të të gjitha provave ndërkombëtare në lidhje me dozat përforcuese,” tha zoti Donnelly.

“Unë po i pranoj dhe autorizoj këto rekomandime të fundit mbi bazën se një sasi e konsiderueshme e planifikimit do të kërkohet për të funksionalizuar këto doza përforcuese.”

Ministri i Shëndetësisë Stephen Donnelly paralajmëroi se kishte “norma të larta të infeksionit në komunitet”.

Departamenti i Shëndetësisë përcaktoi rendin në të cilin njerëzve të shëndetshëm të moshës 16 deri në 49 vjeç do t’u ofrohej një vaksinë përforcuese.

Gratë shtatzëna do të jenë të parat në listë në kategorinë e moshës së sapomiratuar.

Ata do të ndiqen nga persona të moshës nga 40 deri në 49 vjeç.

Kategoria tjetër do të jenë personat nga 30 deri në 39 vjeç, të ndjekur nga grupmosha 20 deri në 29 vjeç dhe më pas adoleshentët nga 16 deri në 19 vjeç.

Përforcuesit duhet të administrohen në intervale të caktuara, në varësi të markës së dozës ose dozave fillestare të vaksinimit.

Rekomandohet një distancë prej të paktën pesë muajsh në të gjitha rastet, me përjashtim të atyre që kanë marrë një vaksinë Janssen si vaksinën e tyre kryesore, pasi mund të marrin një përforcues pas një intervali tre mujor.

Ministri vuri në dukje se “askush në këto grupmosha të miratuara rishtazi nuk ka arritur ende hendekun e rekomanduar që nga doza e dytë”.

Donnelly gjithashtu i bëri thirrje kujtdo që ende nuk kishte dalë për një dozë të parë që “ta bënte këtë si një çështje urgjente duke pasur parasysh shkallët e larta të vazhdueshme të infeksionit në komunitet”.

“Ne vazhdojmë të shohim një përqindje të lartë të individëve të pavaksinuar që kërkojnë shtrimin në spital dhe kujdesin kritik në ICU,” tha ai.

/faxweb

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë