Nga ngjizja deri në lindje, mitra e një gruaje mund të rritet nga madhësia e një dardhe në madhësinë e një shalqiri përgjatë shtatzënisë. Por shtatzënia nuk është e vetmja arsye e mundshme për zmadhimin e mitrës. Një mitër e zmadhuar është e zakonshme dhe mund të jetë një simptomë e një sërë gjendjesh mjekësore, disa prej të cilave kërkojnë trajtim.

Dy nga shkaqet më të zakonshme të zmadhimit të mitrës janë fibroidet e mitrës dhe adenomioza.

Fibroidet e mitrës. Fibroidet e mitrës janë tumore të zakonshme jo kanceroze të murit muskulor të mitrës, duke prekur deri në tetë në 10 gra deri në moshën 50 vjeç. Fibroidet prekin më shpesh gratë mbi moshën 30 vjeç. Gratë mbipeshë dhe obeze gjithashtu kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar fibroide. Faktorët hormonalë dhe gjenetikë kontribuojnë në rritjen e tyre.

Ndërsa disa fibroide janë shumë të vogla, të tjerat rriten deri në disa kilogramë. Një grua mund të ketë një fibroid të vetme ose të shumëfishta. Përveç mitrës së zmadhuar, simptomat e fibroideve të mitrës mund të përfshijnë:

Gjakderdhje midis periodave

Kapsllëk

Urinim i shpeshtë

Dhimbje gjatë aktit seksual

Komplikime gjatë shtatzënisë ose lindjes

Nëse simptomat janë të rënda, trajtimi mund të përfshijë një procedurë të quajtur embolizimi i arteries së mitrës për të ndërprerë furnizimin me gjak të fibroideve në mënyrë që ato të tkurren dhe përfundimisht të vdesin, ose një operacion për të hequr fibroidet (miomektomia) ose të gjithë mitrën (histerektomi).

Trajtime të tjera përfshijnë heqjen e endometrit. Kjo procedurë kryhet për fibroidet e vogla submukozale (kur mukoza e brendshme e mitrës hiqet, ose ngrihet) dhe miolizën laparoskopike (kur ngrin ose përdoret një rrymë elektrike për të shkatërruar fibroidet). Mund të përdoren gjithashtu medikamente për të ndihmuar në kontrollin e periodave të dhimbshme ose për dhimbje. Opsionet e tjera të trajtimit përfshijnë kirurgjinë me ultratinguj të fokusuar dhe një pajisje intrauterine (IUD) për të ulur gjakderdhjen.

Shkaku i fibroideve nuk dihet, por tumoret duket se mbështeten te estrogjeni për t’u rritur. Pas menopauzës, ato shpesh tkurren natyrshëm dhe nuk shkaktojnë simptoma.

Adenomyosis. Adenomyosis është një trashje difuze e mitrës që ndodh kur indi që normalisht rreshton mitrën (endometrium) lëviz në murin e saj të jashtëm muskulor dhe sillet si endometrium. Kur kjo ndodh në një zonë të vogël, ose është e lokalizuar, quhet adenomyoma.

Shkaqe të tjera të një mitre të zgjeruar

Në disa raste, një mitër e zmadhuar mund të jetë një simptomë e kancerit të mitrës, duke përfshirë kancerin endometrial (që ndikon në rreshtimin e mitrës) dhe kancerin e qafës së mitrës (duke prekur pjesën e poshtme të mitrës ku bashkohet me vaginën). Trajtimi varet nga vendndodhja, shtrirja e kancerit dhe faktorë të tjerë.

Simptomat e një mitre të zmadhuar

Nëse keni një mitër të zmadhuar, nuk do ta vini re domosdoshmërisht vetë. Mjeku juaj mund ta zbulojë atë gjatë një ekzaminimi fizik ose në testet e imazhit. Shumë kushte që shkaktojnë zmadhimin e mitrës janë beninje dhe nuk kërkojnë trajtim nëse simptomat nuk janë të rënda.

Nëse keni probleme të tilla si gjakderdhje e parregullt; perioda të dhimbshme, ose të me sasi të shumtë; dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale; ose ndjenja e ngopjes ose presionit në pjesën e poshtme të barkut, konsultohuni me mjekun tuaj, i cili mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut dhe trajtimin më të mirë./ WebMD

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re