Kryeministri Rishi Sunak tha të martën se Britania kishte rënë dakord për një marrëveshje të re me Shqipërinë për të goditur numrin e emigrantëve të paligjshëm që mbërrijnë me varka të vogla, si pjesë e masave për të përshpejtuar përpunimin e azilkërkuesve.

 

Numri i shqiptarëve që mbërrijnë në Angli përtej Kanalit është rritur në dy vitet e fundit me shifrat e qeverisë që tregojnë se ata përbëjnë numrin më të madh të njerëzve që vijnë nga kjo rrugë.

 

Sunak tha se në fillim të vitit të ardhshëm qeveria do të prezantojë legjislacionin i cili do të ndalojë emigrantët që kalojnë Kanalin dhe të qëndrojnë në Britani.

 

“Nëse hyni ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar, nuk duhet të jeni në gjendje të qëndroni këtu,” i tha Sunak parlamentit.

 

“Në vend të kësaj, ju do të ndaloheni dhe do të ktheheni me shpejtësi ose në vendin tuaj të origjinës ose në një vend të sigurt ku do të shqyrtohet kërkesa juaj për azil.”

 

Çështja e emigrantëve që mbërrijnë me gomone është bërë një çështje kryesore politike për qeverinë konservatore, veçanërisht në zonat e klasës punëtore në Anglinë veriore dhe qendrore, ku emigrantët fajësohen se e bëjnë më të vështirë gjetjen e punës dhe shtrirjen e shërbimeve publike.

 

“Njerëzit kanë të drejtë të zemërohen sepse shohin atë që unë shoh, që është se kjo thjesht nuk është e drejtë,” tha Sunak.

 

“Nuk është mizore apo e pahijshme të duash të thyesh mbytjen e bandave kriminale që tregtojnë mjerimin njerëzor… mjaft është mjaft.”