Mjekimi i diabetit sot

Recommendations-in-the-patient-with-diabetes.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Diabeti prek gjysmë miliardë njerëz në mbarë botën dhe shkaktoi 1.5 milionë vdekje në vitin 2016. Ulja e glukozës është shtylla kryesore e trajtimit. Në njerëzit me diabet të tipit 2 dhe rreziqe më të larta të sëmundjeve kardiovaskulare, disa studime të kontrolluara të randomizuara në shkallë të gjerë kanë studiuar frenuesit e bashkë-transportuesve natriumi-glukozë 2 frenues (SGLT-2) dhe agonistët të receptorit peptid-1 (GLP-1) të ngjashëm me glukagonin dhe raportuan ulje të vdekshmërisë kardiovaskulare dhe komplikime kardiovaskulare jo fatale me të dyja klasat e ilaçeve. Megjithatë, uljet e vdekshmërisë nuk janë vërtetuar konsistente në të gjitha studimet , duke i lënë mjekët dhe pacientët të pasigurt për masen e përfitimeve.

Rekomandimet e publikuara në vitin 2019 nga Shoqata Amerikane e Diabetit përfshijnë përdorimin e frenuesve SGLT-2 dhe agonistëve të receptorëve GLP-1 në menaxhimin e diabetit për njerëzit me sëmundje kardiovaskulare ose sëmundje të veshkave të cilët nuk i kanë arritur qëllimet e tyre të synuara glicemike. Udhëzimet e Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë në 2019 rekomanduan frenuesit SGLT-2 dhe agonistët e receptorit GLP-1 te njerëzit me diabet të tipit 2 dhe sëmundje kardiovaskulare ose me rrezik të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare. Udhëzimet e Institutit Kombëtar për Shëndetin dhe Kujdesin (NICE), të përditësuara në 2019, sugjeruan një qasje të shkallëzuar për të intensifikuar trajtimin me ilaçe për diabetin, duke e konsideruar metforminën si trajtimin e parë me shtimin e trajtimit të dyfishtë dhe të trefishtë nga disa klasa të barnave, përfshirë frenuesit SGLT-2.

Disa rishikime sistematike dhe meta-analiza të publikuara kanë përmbledhur trajtimet për uljen e glukozës për njerëzit me diabet të tipit 2, duke përfshirë një meta-analizë të intensifikimit të shkallës së trajtimit të shtuar metforminës dhe sulfonilureas. Rezultatet nga meta-analizat më të fundit raportojnë ulje të vdekshmërisë dhe ngjarje të vecanta e te rralla kardiovaskulare dhe renale me frenuesit SGLT-2 dhe agonistët e receptorit GLP-1.

Një meta-analizë që përfshin të gjitha trajtimet në dispozicion për uljen e glukozës, gamën e plotë të rezultateve të rëndësishme, GRADE (vlerësimi i rekomandimeve, zhvillimi, dhe vlerësimi) vlerësimet e sigurisë dhe vlerësimet e përfitimeve dhe dëmtimeve absolute në pacientët me rreziqe të ndryshme të sëmundjeve kardiovaskulare dhe veshkave mbeten të padisponueshme. Për më tepër, disa gjykime në shkallë të gjerë të publikuara kohët e fundit kërkojnë sintezë të azhurnuar të studimeve.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë