Home TE TJERA STILJETE Mjeshtri që krijon lahuta dhe ruan traditën shekullore shqiptare

Mjeshtri që krijon lahuta dhe ruan traditën shekullore shqiptare

0
Mjeshtri që krijon lahuta dhe ruan traditën shekullore shqiptare

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Ka më shumë se 50 vite që lahutën e ka pranë. Është një intrument të cilit i ka kushtuar vite, qoftë për krijimin por edhe për të luajtur këngët e moçme shqiptare.

Ky është Prend Palushaj, nga Klina e Kosovës.

“Lahutën e kemi trashëgimi familjare. E kemi pas gjithmonë. Lahutën e kemi pas gjithmonë ‘vjehrrën’ në kullë. Që në fëmijëri ka qenë e varur në kullë.

Në atë kohë nuk kemi guxuar me e prek. Gjyshi merrte lahutën e vinte fëmijët në gjumë. Lahuta e gjyshit ka qenë në shtëpi deri në përfundim të luftës së Kosovës. Kur mbaroi lufta e kërkova, po nuk dinin. Edhe fillova e punova një vet.  Dua me pa atë lahutën e vjetër të gjyshit, se di sa kisha dhënë për të”-tregon Prendi.

Thotë se prej vitesh ka krijuar lahuta, jo si një mjet për të fituar para, por për të ruajtur traditën familjare, trashëgiminë e të parëve. Ashtu si puna e tij, ky zotëri flet me pasion për një ndër instrumentet më të vjetra, të përdorura ndër shqiptarë.

“Lahutën e punon ai që e do dhe e ka trashëgimi. Ka mjaft punë. Unë mundohem ta punoj origjinale pa shtesa e montime. Lahuta nuk duron metal fare. Ajo që ka metal nuk është origjinale. Çdo gjë është prej drurit.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë