Gruaja në ikje e diplomacisë europiane, Federica Mogherini i bëri thirrje BE të mbajë një prani të fortë në Ballkanin Perëndimor, në mënyrë që të arrijë një interes të qartë për prezantimin e të gjithë Ballkanit në BE.

“Jam e bindur që, nëse nuk e bëjmë, do të pendohemi pas disa vitesh”, tha Federica Mogherini.

Në fjalimin e saj në konferencën vjetore të ambasadorëve të BE në Bruksel, ajo tha se hyrja e Ballkanit Perëndimor në BE ishte çështje e ribashkimit të të gjithë kontinentit evropian dhe se ishte e nevojshme si për Ballkanin ashtu edhe për Bashkimin Evropian.

“Ne kemi një interes të qartë për prezantimin e të gjithë Ballkanit në BE. Të gjithë e dimë se është një proces i gjatë, i ndërlikuar, gjithmonë interesant dhe i gjallë që do të kërkojë shumë kohë, zgjidhje problemesh dhe shumë angazhim politik nga të gjitha palët dhe vendosmëri”, tha Mogherini.

Ajo përmendi shembullin e zgjidhjes së çështjes së emrit të Maqedonisë Veriore, duke vlerësuar se kjo u arrit me angazhimin e Athinës dhe Shkupit dhe me mbështetjen dhe vazhdimin e vazhdueshëm të Bashkimit Evropian.

“E njëjta gjë është e vërtetë për të gjithë Ballkanin. Ne do të kemi nevojë për guxim, udhëheqje dhe këmbëngulje, si dhe për të mbajtur një prani të fortë të vazhdueshme atje, që do të thotë çdo ditë”, tha shefja e politikës së Jashtme të BE.

Realizimi i mundësisë

Ajo beson se një angazhim i tillë i BE në Ballkan do të realizojë përfundimisht të gjitha mundësitë që ka kontinenti.

“Në radhë të parë, kjo është pajtimi. Ky është vendi i vetëm ku zgjerimi kthehet në vlerat fillestare të ndërtimit të BE-së, dhe kjo do të thotë të krijojë paqe atje ku pati luftë”, tha Mogheri.

“Ekziston edhe çështja e zhvillimit ekonomik, tregtisë, zhvillimit shoqëror, sigurisë. Jo vetëm Ballkani por të gjithë ne do të përfitojmë nga kjo. Ne kemi nevojë për të. BE-ja ka nevojë për të”, shtoi Federica Mogherini.

Sipas saj, është koha për të ndërmarrë, me “mençuri dhe këmbëngulje, hapin tjetër drejt bashkimit të familjes evropiane”.

Ajo shtoi se BE ka mbetur në “duar të mira” dhe tha se Josep Borrell, i cili ishte emëruar ministër i ri i Jashtëm i BE-së, ishte i shkëlqyeshëm dhe shpresonte që ai gjithashtu të ishte një përfaqësues i shkëlqyer i BE-së.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re