NATO do të zhvendosë disa nga avionët e saj zbulues të stacionuar aktualisht në Gjermani në Rumani, në mënyrë që ata të jenë më afër Ukrainës.

Avionët e zbulimit të Sistemit të Paralajmërimit dhe Kontrollit Ajror (AWACS) do të mbërrijnë në Bukuresht të martën “për të mbështetur praninë e shtuar të aleancës në rajon dhe për të monitoruar aktivitetin ushtarak rus”, tha NATO të premten.

Avioni AWACS, i vendosur normalisht pranë Aachenit në Gjermaninë perëndimore, do të bazohet në bazën e forcave ajrore rumune në Otopeni afër Bukureshtit, rreth 200 kilometra nga kufiri lindor i BE-së dhe NATO-s me Ukrainën.

Ai do të qëndrojë atje për disa javë.

“Ndërsa lufta e paligjshme e Rusisë në Ukrainë vazhdon të kërcënojë paqen dhe sigurinë në Evropë, nuk duhet të ketë dyshim për vendosmërinë e NATO-s për të mbrojtur dhe mbrojtur çdo centimetër të territorit aleat,” tha zëdhënësja e NATO-s, Oana Lungescu.

“AWACS-ët tanë mund të zbulojnë aeroplanë qindra kilometra larg, duke i bërë ato kritike për parandalimin dhe qëndrimin mbrojtës të NATO-s. Falënderoj Rumaninë për pritjen e avionëve sepse jep një kontribut të rëndësishëm në paralajmërimin tonë të hershëm”, shtoi ajo.

Rreth 180 ushtarë do të caktohen gjithashtu në bazën ushtarake Otopeni.

NATO nuk ka specifikuar se sa nga 14 AWACS të saj të stacionuara aktualisht në Gjermani do të dërgohen në Rumani, por sipas burimeve ushtarake, tre avionë do të vendosen në atë vend të Evropës Lindore, mësoi dpa.

AWACS mund të lokalizojë dhe identifikojë avionë të tjerë në një distancë prej më shumë se 400 kilometrash.

Ata avionë mund t’ua transmetojnë informacionin të gjithë të tjerëve në hapësirën ajrore që janë të pajisur siç duhet.

Në të kaluarën, ato u vendosën gjatë operacioneve kundër grupeve terroriste si ISIL dhe në Afganistan.

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png