Kur bëhet fjalë për krijimin e një familjeje, disa njerëz mund të dinë se duan të provojnë të mbeten shtatzënë menjëherë, disa mund të mos dëshirojnë kurrë, ndërsa të tjerët mund të jenë të etur, por nuk ndihen të sigurt se kur duhet ta bëjnë këtë.

Nëse i përkisni kategorisë së fundit dhe nuk e dini nëse duhet të përpiqeni të mbeteni shtatzënë ende apo jo, atëherë kërkimi nga Holanda mund të jetë me interes për ju.

Një studim i publikuar në vitin 2015 nga ekspertët e Qendrës Mjekësore Universitare Erasmus që shikon moshat ideale për të filluar përpjekjen për një fëmijë në varësi të numrit të fëmijëve që dëshironi, është rishfaqur së fundmi në internet.

Studiuesit ishin të vetëdijshëm se shanset për shtatzëni bien me moshën, por cila moshe do te ishte ideale ne pasjen e nje femije.

Një fëmijë

Nëse ju dhe partneri juaj dëshironi vetëm një fëmijë dhe të mbeteni shtatzënë nuk ka një rëndësi të madhe për momentin, mund të jeni të kënaqur të dëgjoni se mund të prisni derisa të jeni 41 vjeç për të filluar të provoni natyrshëm, gjë që do t’ju jepte një shans 50 për qind për të mbetur shtatzënë. .

Për ata që mendojnë se lindja e një fëmije është më e rëndësishme dhe duan shanset më të mira, studimi rekomandon fillimin e moshës 37 vjeç për një shans 75 për qind dhe 32 për një shans 90 për qind për të mbetur shtatzënë.

Nëse jeni në gjendje të bëni trajtim me IVF, moshat shtyhen pak prapa, me një grua që mund të presë deri në moshën 42 vjeç për 50 për qind mundësi për të pasur një fëmijë, 39 për një shans 75 për qind dhe mosha 35 për më të mirën shans.

Dy femije

Nëse preferoni të mos keni vetëm një fëmijë dhe dëshironi të keni dy të vegjël që vrapojnë nëpër shtëpi, studimi sugjeron që çiftet do të kenë një shans 90 për qind për të pasur dy fëmijë nëse fillojnë të provojnë në moshën 27 vjeçare (pa IVF).

Kjo bie në një shans 75 për qind në moshën 34 vjeç dhe një shans 50 për qind në kohën kur të arrini 38 vjeç.

Me IVF, do të kishit një shans 90 për qind për të pasur dy fëmijë nëse do të fillonit të përpiqeni të mbeteni shtatzënë në moshën 31 vjeçare, një shans 75 për qind në moshën 35 vjeçare dhe një shans 50 për qind deri në moshën 39 vjeçare.

Tre fëmijë

Çuditërisht, studimi tregon se gratë që dëshirojnë të kenë më shumë fëmijë duhet të fillojnë të provojnë në një moshë shumë më të re nëse nuk duan ose nuk mund të përdorin IVF.

Ekspertët thonë se 23 vjeç është mosha ideale për të filluar me një shans 90 për qind për të pasur tre fëmijë në mënyrë natyrale.

Për një shans 75 për qind, do t’ju duhet të filloni moshën 31 vjeç, ndërsa shanset janë vetëm 50 për qind deri në moshën 35 vjeçare.

Nëse do të shtonit IVF në përzierje, çiftet do të kishin një shans 90 për qind për të pasur tre fëmijë nëse do të fillonin në moshën 28 ​​vjeç, një shans 75 për qind nga 33 dhe një shans 50 për qind kur janë 36.

(E.D/faxweb.al)

/faxweb