Me rastin e vendimit të Senatit për të shfajësuar ish-Presidentin e Trump nga përgjegjësia për nxitjen e kryengritjes, Presidenti aktual i SHBA Joe Biden tha se demokracia është e brishtë dhe se është detyra e çdo amerikani të ngrihet për të vërtetën.

“Ky kapitull i trishtuar i historisë sonë na kujton se demokracia është e brishtë. Megjithëse votimi përfundimtar (në Senat) nuk çoi në një dënim, përmbajtja e akuzës nuk u vu në pikëpyetje. Edhe ata që kundërshtuan shkarkimin, të tilla si udhëheqësi i pakicës të Senatit Mitch Mçonnell, janë të bindur se Donald Trump është fajtor për neglizhencë të turpshme të detyrave të tij dhe se ai është praktikisht dhe moralisht përgjegjës për shkaktimin e një vale dhune në Capitol Hill,” tha Biden.

Biden arriti në përfundimin se detyra e menjëhershme tani është t’i japë fund “luftës së paqytetëruar dhe të shërojë shpirtin e kombit”, raporton Reuters.

Kryetarja e Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi dënoi senatorët që mundësuan lirimin e Trump-it si një “grup frikacak republikanësh”.

Ajo veçanërisht kritikoi udhëheqësin republikan të Senatit Mitch Mçonnell për moslejimin e ngritjes së një padie në Senat ndërsa Trump ishte ende në Shtëpinë e Bardhë.

McConnell votoi për të liruar Trump, dhe pas votimit ai tha se nuk kishte dyshim se Trump ishte “praktikisht dhe moralisht përgjegjës” për sulmet, sepse njerëzit që hynë në ndërtesën e Kongresit besuan se po vepronin sipas dëshirave dhe udhëzimeve të president të tyre, duke cituar Reuters.