Që nga sot, Evropa ka vendosur ndalimin e importit të karburantit rus të naftës dhe produkteve të tjera të naftës, duke reduktuar kështu edhe më shumë varësinë e saj nga Moska në përpjekje për të ndëshkuar Kremlinin për luftën në Ukrainë, transmeton Anadolia.

Ndalimi u fut në të njëjtën kohë me kufizimin e çmimit të derivateve të naftës, i cili është rezultat i marrëveshjes së grupit të shtatë shteteve demokratike.

Nafta është jetike për ekonominë pasi përdoret në makina, kamionë, makineri bujqësore dhe makineri fabrikash.

Çmimet e naftës u rritën për shkak të rritjes së kostove të transportit dhe rimëkëmbjes së kërkesës në Kinë, ekonomia e së cilës po del nga kufizimet e vendosura nga koronavirusi.

Anëtarët e Bashkimit Evropian tani e tutje do të blejnë naftë nga Shtetet e Bashkuara, Lindja e Mesme dhe India për të zëvendësuar karburantin rus, i cili dikur mbulonte dhjetë për qind të nevojave të Evropës.