Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

Kryetari i Komitetit Ushtarak të NATO-s, Admirali Rob Bauer, njoftoi se Aleanca e Atlantikut të Veriut do të zhvillojë stërvitjen më të madhe që nga Lufta e Ftohtë në vitin 2024.

“Në vitin 2024, NATO do të zhvillojë stërvitjen e saj më të madhe të mbrojtjes kolektive që nga Lufta e Ftohtë – ‘Mbrojtësi i Palëkundur’,” tha ai në një konferencë shtypi në kuadër të Konferencës së Komitetit Ushtarak në Oslo, sipas deklaratës së Aleancës.

Sipas tij, më shumë se 40 mijë ushtarë do të stërviten në Gjermani, Poloni dhe tre shtete baltike.

Shefat e mbrojtjes së NATO-s, përfshirë Suedinë, diskutuan të shtunën fizibilitetin e planeve të mbrojtjes të rënë dakord në samitin e Vilnius, të cilat përfshijnë vendosjen e më shumë trupave, ndërtimin dhe zhvillimin e aftësive, rregullimin e strukturave të komandës dhe kontrollit të NATO-s, forcimin e logjistikës, lëvizshmërinë ushtarake dhe organizimin e më shumë stërvitjeve të mbrojtjes kolektive.

Shpenzimet e mbrojtjes do të thotë siguri

Shefat e mbrojtjes shprehën gjithashtu shqetësimin se kapaciteti i prodhimit në të gjithë Aleancën po vonon, koha e dorëzimit është vonë dhe çmimet e pajisjeve dhe municioneve po rriten.

“Tani për tani ne po paguajmë gjithnjë e më shumë për të njëjtën gjë dhe kjo do të thotë se nuk mund të jemi të sigurt se rritja e shpenzimeve të mbrojtjes në fakt çon në siguri më të madhe,” paralajmëroi Bauer.

Ai kujtoi se në samitin në Vilinus u miratua një plan i ri veprimi për prodhimin e mbrojtjes, me qëllim përshpejtimin e blerjeve të përbashkëta, rritjen e kapaciteteve prodhuese dhe përmirësimin e ndërveprimit të aleatëve.

“Ekonomitë tona liberale nuk janë të afta të krijojnë prioritetet që nevojiten kaq dëshpërimisht tani,” tha Bauer. /

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re