Skip to content

Ndryshimet që pëson trupi i grave gjatë menstruacioneve

  • 22/06/2022

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Cikli menstrual është një proces kompleks që rregullon trupin e femrës dhe nuk ka dyshim se ai ndikon në mënyrë të drejtpërdrejtë në jetën e grave.

Bright Side përmblodhi disa fakte që gjinekologu juaj ndoshta nuk jua ka thënë dhe po i ndajmë me ju.

Hipokampusi në fakt rritet në madhësi: Studimet tregojnë se kur nivelet e estrogjenit rriten, hipokampusi rritet në madhësi. Këto ndryshime të trurit në fakt ndikojnë në sjelljen e grave. Studiuesit arritën në përfundimin se nëse gratë në faza të caktuara të ciklit të tyre janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndryshimeve në sjelljen e tyre, mund të jetë një kohë e mirë për terapi për të luftuar ndryshimet e humorit, përshembull.

Hormonet ndikojnë ndryshe në trupin tuaj në varësi të javëve: Hormonet luajnë një rol të madh në trupin tuaj. Normalisht, një cikël menstrual duket kështu:

Në javën e parë, mund të ndjeni disa probleme menstruale përpara se të fillojnë menstruacionet. Pastaj nivelet tuaja të estrogjenit fillojnë të rriten dhe ju filloni të ndiheni më mirë.

Në javën e dytë, ndiheni më mirë dhe nivelet e testosteronit rriten për një kohë të shkurtër. Ju mund të ndiheni sikur dëshironi të kaloni një kohë më intime me partnerin tuaj.

Në javën e tretë, niveli i estrogjenit tuaj ulet në mënyrë dramatike dhe progesteroni rritet. Mund të ndjeni luhatje humori dhe të vuani nga luhatjet e humorit.

Në javën e katërt, estrogjeni dhe progesteroni ulen dhe disa gra fillojnë të vuajnë nga sindroma pre-menstruale.

Dhimbjet menstruale në fakt mund të ndryshojnë strukturën e trurit të grave: Studiuesit thonë se dhimbjet menstruale prekin nga 20% deri në 90% të vajzave adoleshente. Mund të zgjasë deri në 72 orë. Një studim tjetër tregoi se gratë që raportuan dhimbje menstruale treguan ulje të vëllimit në zonat e trurit që përfshihen në përpunimin e transmetimit, përpunimin e nivelit më të lartë ndijor dhe rregullimin e funksionit endokrin. Nëse ndiheni sikur keni filluar të performoni më keq në punë, ndoshta dhimbjet menstruale janë arsyeja për këtë.

Cikli juaj menstrual mund të ndryshojë zërin tuaj: Ky nuk është një lajm i mirë për këngëtarët, por një studim tregoi se gjatë menstruacioneve mund të përjetoni sindromën vokale premenstruale, që nënkupton humbjen e fuqisë vokale dhe aftësinë e reduktuar për të kënduar. Kordat vokale të thata mund ta bëjnë edhe më të vështirë kontrollin e vibratos.

Menstruacionet tuaja përkeqësohen kur është ftohtë: Sipas mjekëve, gratë ankohen se periodat e tyre përkeqësohen dhe shoqërohen me dhimbje më të mëdha në dimër. Moti i ftohtë gjithashtu mund të ndikojë në gjatësinë e ciklit. Në verë, cikli është më i shkurtër. (për 0,9 ditë.)

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë