Skip to content

“Në çdo moment të jetës sonë, të gjithë kemi njërën këmbë në një përrallë dhe tjetrën…”/ Thëniet më të Bukura të Paulo Coelho

  • 22/06/2022

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Paulo Coelho de Souza është një lirik dhe romancier brazilian dhe anëtar i Akademisë Braziliane të Letrave që nga viti 2002.

Romani i tij Alkimisti u bë një best-seller ndërkombëtar dhe ai ka botuar 28 libra të tjerë që atëherë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij dhe si gjithnjë në përfundim të leximit, mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë vlerësove më së shumti.

Në çdo moment të jetës sonë, të gjithë kemi njërën këmbë në një përrallë dhe tjetrën në humnerë.

Mënyra se si njerëzit i trajtojnë njerëzit e tjerë është një pasqyrim i drejtpërdrejtë i asaj se si ata ndihen për veten e tyre.

Gjithçka më thotë se jam gati të marr një vendim të gabuar, por të bësh gabime është vetëm pjesë e jetës. Çfarë kërkon bota nga unë? A do që unë të mos rrezikoj, të kthehem nga kam ardhur sepse nuk kam pasur guximin t’i them “po” jetës?

Po, mendja ime po bredhte. Do të doja të isha atje me dikë që mund të sillte paqe në zemrën time dikë me të cilin mund të kaloja pak kohë pa pasur frikë se do ta humbisja të nesërmen. Me atë siguri, koha do të kalonte më ngadalë. Mund të heshtnim për një kohë, sepse e dinim që e kishim pjesën tjetër të jetës së bashku për të biseduar. Nuk do të më duhej të shqetësohesha për çështje serioze, për vendime të vështira dhe fjalë të vështira.

Gjëja më e rëndësishme në të gjitha marrëdhëniet njerëzore është biseda, por njerëzit nuk flasin më, nuk ulen të flasin e të dëgjojnë. Ata shkojnë në teatër, kinema, shikojnë televizor, dëgjojnë radio, lexojnë libra, por pothuajse nuk flasin kurrë. Nëse duam të ndryshojmë botën, duhet të kthehemi në një kohë kur luftëtarët mblidheshin rreth një zjarri dhe tregonin histori.

Të gjithë besojnë gënjeshtrën më të madhe në botë…” thotë plaku misterioz. “Cila është gënjeshtra më e madhe në botë?” pyet djali i vogël. Plaku i përgjigjet: “Është kjo: që në një moment të caktuar të jetës sonë, ne humbasim kontrollin e asaj që po na ndodh dhe jeta jonë bëhet e kontrolluar nga fati. Kjo është gënjeshtra më e madhe në botë.

Në dashuri, askush nuk mund të dëmtojë askënd; ne jemi secili përgjegjës për ndjenjat tona dhe nuk mund të fajësojmë dikë tjetër për atë që ndjejmë.

Mos ki turp kurrë”, tha ai. “Pranoni atë që ju ofron jeta dhe përpiquni të pini nga çdo gotë. Të gjitha verërat duhet të shijohen; disa duhen pirë vetëm, por me të tjera pihet e gjithë shishja.’ “Si do ta di se cila është cila?” ‘Përmes shijes. Mund të njohësh një verë të mirë vetëm nëse fillimisht ke shijuar një verë të keqe.

Pavarësisht se si ndiheni sot, ngrihuni, vishuni dhe paraqituni.

Ju jeni ajo që besoni se jeni.

Kur një person dëshiron vërtet diçka, i gjithë universi komploton për ta ndihmuar atë person të realizojë ëndrrën e tij.

Mos jep shpjegime. Miqtë tuaj nuk kanë nevojë për to, dhe armiqtë tuaj nuk do t’ju besojnë.

Sa herë që vdes dikush, vdes edhe një pjesë e universit. Gjithçka që një person ndjeu, përjetoi dhe pa, vdes me ta, si lotët në shi.

Nuk është koha që e ndryshon njeriun dhe as dija e vetmja gjë që mund t’i ndryshojë mendjen dikujt, është dashuria.

Dashuria nuk duhet të gjendet tek dikush tjetër, por tek ne; ne thjesht e zgjojmë atë. Por për ta bërë këtë, ne kemi nevojë për personin tjetër.

Dashuria, gjithashtu, ishte vetëm një çështje kohe.

Zoti i fsheh zjarret e ferrit brenda parajsës.

Ju nuk po përpiqeni të gjeni përgjigjen e një pyetjeje, ju thjesht po përpiqeni të konfirmoni diçka që dëshironi dëshpërimisht ta besoni; Se të gjithë janë të këqij.

E vërteta është se ne nuk duam të shpëtohemi sipas mënyrës që Perëndia ka zgjedhur; ne duam të mbajmë kontroll absolut mbi çdo hap tonë, të jemi plotësisht të vetëdijshëm për vendimet tona, të jemi të aftë të zgjedhim objektin e përkushtimit tonë. Nuk është kështu me dashurinë – ajo mbërrin, futet brenda dhe fillon të drejtojë gjithçka.

Nëse duhet të jem besnik ndaj dikujt ose diçkaje, para së gjithash duhet të jem besnik ndaj vetes.

Askush nuk zotëron asgjë. Kushdo që ka humbur diçka që mendonte se ishte e tyre përgjithmonë, më në fund e kupton se asgjë nuk i përket në të vërtetë. Dhe nëse asgjë nuk më përket mua, atëherë nuk ka kuptim të humbas kohën time duke u kujdesur për gjëra që nuk janë të miat.

Me dashurinë nuk ka rregulla. Zemra vendos dhe ajo që vendos është gjithçka që ka vërtet rëndësi.

Jeta ecën shumë shpejt. Ajo na nxiton nga parajsa në ferr në pak sekonda.

Të gjithë dinë të duan, sepse të gjithë kemi lindur me atë dhuratë.

Ndonjëherë, nuk ju jepet një shans i dytë dhe është më mirë të pranoni dhuratat që ju ofron bota.

Varka është më e sigurt e ankoruar në port; por ky nuk është qëllimi i varkave.

Dita përbëhet nga 24 orë dhe një numër i pafund momentesh. Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për ato momente dhe t’i shfrytëzojmë sa më shumë prej tyre, pavarësisht nëse jemi të zënë duke bërë diçka apo duke menduar për jetën.

Nuk janë pritshmëritë që na çojnë përpara, është dëshira jonë për të vazhduar.

Përvoja e vërtetë e lirisë: të kesh gjënë më të rëndësishme në botë pa e zotëruar atë.

Moda është thjesht një thënie: Unë i përkas botës tënde. Unë kam veshur të njëjtën uniformë si ushtria juaj, ndaj mos qëlloni.

Një zog i tillë duhet të fluturojë i lirë dhe të ushqehet me nostalgji në të njëjtën kohë kur ai fluturoi përkrah dikujt tjetër.

Njerëzit nuk duhet të kenë frikë nga e panjohura nëse janë të aftë të arrijnë atë që kanë nevojë dhe duan.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë