Skip to content

Në një botë ku gjithçka është “e gabuar”: shpikësi Rubikonit jep një zgjidhje…

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Gati gjysmë shekulli pasi u shpik kubi ikonë i Rubikonit, bota ka ndryshuar për keq në shumë mënyra, e rrënuar nga ndryshimet klimatike, mbipopullimi dhe shpërdorimi i burimeve natyrore, tha shpikësi hungarez.

Enigma shumëngjyrëshe e kubit 3x3x3, e cila është bërë një nga shpikjet më të njohura të Hungarisë në mbarë botën, është ende e popullarizuar mes të rinjve dhe të moshuarve, me qindra milionë të shitura në mbarë botën.

Erno Rubik, 78 vjeç, një kopshtar entuziast që kultivon bimë në shtëpinë e tij moderne në një periferi të Budapestit, vuri në dukje se ndërsa përparimi teknologjik ka përmirësuar botën, bilanci i përgjithshëm i ndryshimit është negativ – që do të thotë se edukimi duhet të merret me sfidat dhe lidhja me botën natyrore është jetike.

“Natyra ka sisteme që mund të rivendosin ekuilibrin nëse prishet,” i tha ai Reuters në një tarracë të shtëpisë së tij të dominuar nga katrori, projektuar gjithashtu nga arkitekti Rubik.

“Ne e kemi prishur në mënyrë dramatike çdo ekuilibër”, tha ai. “Për mua, gjëja më e dhimbshme është se ne duket se nuk e dimë më se çfarë do të thotë të jesh i përulur, i kursyer apo kursimtar.”

Rubik – shpikja më e famshme e të cilit bazohet në fokusin, zgjidhjen e problemeve dhe një qasje praktike – tha se roli i edukimit është më i rëndësishëm në përgatitjen e brezave të rinj për t’u marrë me ndikimin.

“Duhet investuar shumë më tepër, jo vetëm para, por vëmendje, energji dhe përpjekje intelektuale në mënyrë që brezat e ardhshëm të jenë më të përgatitur për t’u përballur me gabimet tona”, tha ai.

Rubik paralajmëroi gjithashtu kundër përdorimit të tepërt të lojërave dhe pajisjeve dixhitale nga fëmijët, duke thënë se ato kufizojnë shtrirjen e mundësive të tyre të të mësuarit në botën fizike.

 “Nëse e shoh realitetin vetëm përmes një lente virtuale, kjo e zvogëlon përvojën në mënyrë dramatike,” tha ai. “Është si të mos lexosh vetë një libër, por të kesh dikë që të përmbledhë përmbajtjen e librit për ty.

 “Ne kemi filluar të humbasim lidhjen me botën reale”, përfundoi ai. /tesheshi.com/

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë