Protesta dhe greva e punonjësve të transportit e rafinerive të naftës, kanë paralizuar Francën.

 

Transporti hekurudhor është ndërprerë, rafineritë e naftës janë bllokuar dhe prodhimi i energjisë është reduktuar, këtë të martë.

 

Sindikatat organizuan ditën e gjashtë të grevave mbarëkombëtare, kundër planit për reformën e presidentit Emmanuel Macron, që do të rrisë moshën e pensionit.

 

Plani për të rritur moshën e pensionit nga 62 në 64 vjeç është reforma e tij më e madhe e mandatit të dytë presidencial.

 

Pas thirrjeve të përsëritura që Qeveria të heqë dorë, sindikalistët kanë paralajmëruar përshkallëzim të veprimeve. Më shumë se një milion njerëz pritet të dalin në rrugët e Parisit dhe qyteteve të tjera, për të protestuar.

 

Kjo është hera e parë, që nga viti 2010, që të gjitha sindikatat bashkojnë forcat, kundër një reforme të planifikuar. Franca ka moshën më të ulët për pension shtetëror, në mesin e ekonomive më të mëdha europiane.

 

Nga ana tjetër, qeveria ka thënë se ndryshimet janë të nevojshme, për të garantuar të ardhmen e financimit të sistemit të pensionit, që pritet të kalojë në deficit në vitet e ardhshme, për shkak të plakjes së popullsisë.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re