Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) u ka bërë thirrje autoriteteve të Tanzanisë që të publikojnë urgjentisht të dhëna për rastet e koronavirusit dhe të zbatojnë masat e shëndetit publik për të frenuar përhapjen e virusit potencialisht vdekjeprurës.

Udhëheqësi i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus lëshoi ​​një deklaratë natën vonë mbrëmë duke deklaruar se autoritetet e Tanzanisë nuk kishin lëshuar ende një pamje epidemiologjike, as informacion mbi masat parandaluese të marra në lidhje me pandeminë COVID-19.

“Kjo situatë është shumë shqetësuese. Unë i bëj thirrje Tanzanisë përsëri të fillojë raportimin e rasteve të infeksionit dhe të ndajë atë informacion me ne,” tha Ghebreyesus.

Tanzania për herë të fundit lëshoi ​​të dhëna për rastet e COVID-19 dhe vdekjet në maj të vitit 2020.

Pastaj, presidenti i këtij vendi të Afrikës Lindore, John Magufuli, vuri në dyshim efikasitetin e kompleteve të testeve të importuara.

Autoritetet e Tanzanisë që atëherë kanë shmangur barnat konvencionale anti-virus dhe kanë bërë thirrje për përdorimin e produkteve bimore.

Në luftën kundër pandemisë, Magufuli sfidoi masa parandaluese të tilla si mbajtja e maskave dhe distancimi fizik. Që nga ajo kohë, ai është vënë në kritikë për promovimin e teorive të konspiracionit që bien në kundërshtim me konsensusin shkencor global për qasjen ndaj kontrollit të sëmundjes.

Kreu i OBSH u bëri thirrje autoriteteve të Tanzanisë që të zbatojnë masat e shëndetit publik për të ndaluar përhapjen e sëmundjes.

OBSH tha se disa shtetas të Tanzanisë ishin pozitivë për koronavirusin kur u testuan në kufi për hyrje në vendet fqinje.