Apple ka kërcënuar të heqë rrjetin social Parler nga App Store nëse nuk ndryshon politikën e saj të zbutjes së përmbajtjes së shpejti, tha CEO i Parler, John Matze për Reuters.

Parler është një rrjet social në të cilin shumë mbështetës të Presidentit Donald Trump “shpëtuan”, pasi profilet e tyre në rrjete të tjera sociale, të tilla si Twitter, u pezulluan si pjesë e politikave të zbutjes së përmbajtjes, raporton Reuters.

Një letër dërguar Parler nga ekipi i shqyrtimit të Apple App Store, e cila iu dha Reuters për inspektim, citon shembuj në të cilët rrjeti social u përdor për të planifikuar udhëtime në Washington D.C. të mërkurën me armë, pasi një turmë hyri në ndërtesën e Kongresit Amerikan. Pesë njerëz u vranë në trazirat, duke përfshirë një oficer policie.

“Duket gjithashtu se rrjeti vazhdon të përdoret për të planifikuar dhe organizuar aktivitete të mëtejshme të paligjshme dhe të rrezikshme”, tha Apple në një letër për Parler.

Një strehë për konservatorët dhe ekstremistët

Apple ka afatizuar Parler, një rrjet social të favorizuar nga konservatorët dhe ekstremistët, në një afat 24 orësh për të zbatuar plotësisht planin e zbutjes së përmbajtjes ose do të nxirret nga App Store.

Apple nuk pranoi të komentojë.

Parler u lansua në 2018 dhe është bërë një strehë për të gjithë njerëzit, profilet e të cilëve janë pezulluar në rrjetet e tjera të njohura sociale, duke përfshirë Twitter dhe Facebook, për shkelje të rregullave të atyre platformave.

Ky rrjet social me bazë në Nevada reklamohet si një alternativë ndaj rrjeteve kryesore sociale ku ka liri të fjalës dhe ka një qasje shumë më të relaksuar ndaj përmbajtjes zbutëse, kështu që tërheq teoricienë konspiracioni dhe anëtarë të grupeve të urrejtjes.

Google tashmë e ka pezulluar Parler

Senatori Republikan Ted Cruz dhe Kryetari i Dhomës Kevin McCarthy, si dhe anëtarët e familjes së Presidentit Trump dhe zëvendësuesve të tyre, të cilët ftonin ndjekësit e tyre të zhvendoseshin nga rrjetet e tjera në Parler, gjithashtu kanë profile në rrjet.

Ndërsa Apple ka vendosur një afat prej 24 orësh, Alphabet’s Google, ndërkohë, tashmë ka hequr aplikacionin Parler nga Play Store derisa ky rrjet social të zbusë ndjeshëm përmbajtjen e tij.

Në një deklaratë të premten, Google njoftoi se po postohej në Parler duke kërkuar “inkurajim për të vazhduar dhunën në Shtetet e Bashkuara”.