Grusht shteti i dështuar i “Qytetarëve të Rajhut”, i cili ndodhi javët e kaluara, mund të duket qesharak dhe i pazakontë, sikur të vinte nga fillimi i shekullit të 19-të, kur Princi Heinrich XIII komplotoi me një bavarez të famshëm. kuzhinier i cili duhej të shërbente ushqim pas revolucionit. E vërteta është, megjithatë, se e djathta ekstreme gjermane nuk është për të qeshur, dhe ky komplot hedh poshtë një sërë mitesh për vendin.

Në këtë kontekst, James Jackson, gazetar dhe komentator me qendër në Berlin, thotë në një artikull në revistën amerikane Newsweek se disa liberalë mund të mendojnë për Gjermaninë si një kuazi-utopi që ka nxjerrë me sukses mësimet e historisë dhe ka shfuqizuar racizmin dhe fashizmin.

Ai vuri në dukje se nuk kalon një vit pa një histori rreth neonazistëve të infiltruar në polici ose forcat speciale dhe duke planifikuar për të rrëzuar qeverinë me municione të vjedhura ose për të kryer sulme terroriste ndaj pakicave.

Shumë ëndërrojnë për “Ditën X”, pra ditën e komplotit të supozuar, që i referohet planeve që dyshohet se janë bërë në vitin 2017 nga anëtarët e komandës së forcave speciale në ushtrinë gjermane me qëllim të likuidimit të disa politikanëve me prirje të majtë, dhe planifikimi i kryengritjes së popullit gjerman për të rrëzuar udhëheqësit në Berlin që kanë mbështetje nga jashtë.

Një histori e stuhishme

Jackson thekson se historia e trazuar e vendit u jep teoricienëve të konspiracionit mjaft material për të ndjekur qëllimet e tyre. Ndërkohë, partia e ekstremit të djathtë Alternativa për Gjermaninë (AfD) po regjistron rezultate gati rekord të sondazheve, veçanërisht në lindje të vendit, ku duket se do të fitojë deri në 30 për qind të votave në disa shtete.

Ai pretendon se, përkundër faktit se shumë më tepër gjermanë janë të kënaqur me demokracinë sesa amerikanët, ka ende probleme serioze me racizmin sistematik. Paragjykimet ndaj romëve dhe njerëzve me ngjyra të tjera të lëkurës, të cilët përballen me ngacmimet në rrugë, janë të përhapura.

Kërcënimi gjithnjë i pranishëm i së djathtës

Në Gjermani, ekziston gjithashtu një pabarazi e madhe arsimore për emigrantët dhe pasardhësit e tyre. Popullsia e bardhë dominon politikën dhe median gjermane, pretendon ai.

Megjithëse Gjermania udhëhoqi rrugën në pranimin e fajit për krimet e kryera gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe ka një sistem demokratik modern dhe të arsyeshëm, ajo ka një rrugë të gjatë për të bërë përpara se kërcënimi i ekstremit të djathtë të zhduket dhe aq më tepër përpara se racizmi të bëhet një mësim në histori, rrezik jo gjithmonë i pranishëm, ka përfunduar autori në fund të shkrimit të tij.

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png