David Allen (lindur më 28 dhjetor 1945) është një konsulent amerikan i produktivitetit më i njohur për krijimin e një metode të menaxhimit të kohës të quajtur “Getting Things Done”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të Allen. Si gjithnjë, në përfundim të leximit, mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Nëse e gjeni veten në një gropë, gjëja e parë që duhet të bëni është të ndaloni gërmimin.

Nëse nuk i kushtoni vëmendjen e duhur asaj që ka vëmendjen tuaj, do t’ju marrë më shumë vëmendje sesa meriton.

Mund të bësh çdogjë, por jo gjithçka.

Pjesa më e madhe e stresit që njerëzit ndjejnë nuk vjen nga të pasurit shumë për të bërë. Vjen nga mos mbarimi i asaj që kanë filluar.

Aftësia juaj për të gjeneruar fuqi është drejtpërdrejt proporcionale me aftësinë tuaj për t’u çlodhur.

Shumica e njerëzve ndihen më mirë për punën e tyre një javë para pushimeve të tyre, por kjo nuk është për shkak të vetë pushimeve. Çfarë bëni javën e fundit para se të niseni në një udhëtim të madh? Ju pastroni, mbyllni, sqaroni dhe rinegocioni të gjitha marrëveshjet tuaja me veten dhe të tjerët. Unë thjesht sugjeroj që ta bëni këtë çdo javë në vend të çdo viti.

Ju mund të mashtroni të gjithë të tjerët, por nuk mund të mashtroni mendjen tuaj.

Kur vërtet duhet të bëjmë është shpesh ajo që na pëlqen më shumë ta shmangim.

Sekreti për të ecur përpara është fillimi. Sekreti i fillimit është ndarja e detyrave tuaja komplekse dërrmuese në detyra të vogla, të menaxhueshme dhe më pas fillimi me të parën.

Çdo gjë që ju bën të reagoni tepër ose të mos reagoni, mund t’ju kontrollojë dhe shpesh e bën.

Nuk kërkon shumë forcë për të bërë gjërat, por kërkon shumë forcë për të vendosur se çfarë të bësh.

Ka një dritë në fund të tunelit, por rruga është përmes.

Mendoni si një njeri i veprimit, veproni si një njeri i mendimit.

Bota mund të kapet vetëm me veprim, jo ​​me soditje. Dora është më e rëndësishme se syri. . . . Dora është tehu i fundit i mendjes.

Ju duhet të mendoni për gjërat e mëdha ndërsa jeni duke bërë gjëra të vogla, në mënyrë që të gjitha gjërat e vogla të shkojnë në drejtimin e duhur.

Ju duhet të përdorni mendjen tuaj për të hequr gjërat nga mendja juaj.

Nuk ka asnjë arsye për të pasur të njëjtin mendim dy herë, përveç nëse ju pëlqen ta keni atë mendim.

Sekreti i madh për qëllimet dhe vizionet nuk është e ardhmja që ata përshkruajnë, por ndryshimi në të tashmen që ata krijojnë.

Herë pas here largohuni dhe pushoni pak. Qëndrimi i vazhdueshëm në punë do të pakësojë gjykimin tuaj. Largohuni pak, sepse puna do të jetë në perspektivë dhe mungesa e harmonisë shihet më lehtë.

Mjafton të thuhet se diçka automatike dhe e jashtëzakonshme ndodh në mendjen tuaj kur krijoni dhe fokusoheni në një pamje të qartë të asaj që dëshironi.

Gjërat rrallë ngecin për shkak të mungesës së kohës. Ato ngecin sepse nuk është përcaktuar se si të bësh ato.

Qëllimi dhe parimet e thjeshta, të qarta krijojnë sjellje komplekse dhe inteligjente. Rregullat dhe rregulloret komplekse krijojnë sjellje të thjeshta dhe budallaqe.

Fillimi është gjysma e çdo veprimi.

Ju jeni kapiteni i anijes suaj; sa më shumë të veproni nga ky këndvështrim, aq më mirë do të shkojnë gjërat për ju.

Nuk ka probleme, vetëm projekte.

Në çdo moment në kohë, të dish se çfarë duhet bërë dhe kur, krijon një terren për manovrim.

Reagimi është automatik, por të menduarit jo.

Truri juaj është për të pasur ide dhe jo për t’i ruajtur ato.

Pothuajse çdo projekt mund të bëhet më mirë, dhe një sasi e pafund informacioni është tani në dispozicion që mund ta bëjë këtë.

Kur njerëzit e dinë se kanë një proces për të përballuar çdo situatë, ata janë më të relaksuar. Kur ata janë të relaksuar, gjithçka përmirësohet. Bëhet më shumë, me më pak përpjekje, dhe shfaqen një mori efektesh të tjera anësore të mrekullueshme që shtojnë rezultatet e përpjekjeve të tyre dhe cilësinë e jetës së tyre.

Merrni një spastrim për trurin tuaj. Do të bëjë më mirë se sa për stomakun tuaj.

Nuk ka ndërprerje, me të vërtetë – ka thjesht dukuri të keqmenaxhuara.

Kryerja e gjërave kërkon dy komponentë bazë: përcaktimin (1) se çfarë do të thotë “bërë” (rezultat) dhe (2) si “të bërit” duket (veprim).

Është një biznes i ndërlikuar të dish se kur duhet të vendosësh qëllime dhe objektiva për të arritur një fokus dhe kur do të ishte më mirë të merreshe me pranimin dhe menaxhimin e realitetit aktual, në mënyrë që më vonë të mund të hapësh drejtime dhe përgjegjësi të reja me më shumë stabilitet dhe qartësi. Përgjigjen për këtë do ta dini vetëm ju, dhe vetëm për momentin.

Zakonisht ekziston një marrëdhënie e kundërt midis asaj se sa diçka është në mendjen tuaj dhe sa është duke u bërë.

Filloni duke bërë atë që është e nevojshme, pastaj atë që është e mundur, dhe papritmas ju po bëni të pamundurën.

Sa më mirë të bëhesh, aq më mirë do të bëhesh.

Mendimi është i dobishëm kur motivon veprimin dhe një pengesë kur zëvendëson veprimin.

Vlera e qëllimeve nuk është në të ardhmen që ata përshkruajnë, por ndryshimi në perceptimin e realitetit që ata nxisin.

Jeta dhe puna juaj përbëhen nga rezultate dhe veprime. Kur sjellja juaj operacionale është e prirur për të organizuar gjithçka që ju del përpara, në të gjitha nivelet, bazuar në ato dinamika, ndodh një rreshtim i thellë dhe shfaqen gjëra të mrekullueshme. Ju bëheni shumë produktivë. Ju i shpikni gjërat dhe i bëni ato të ndodhin.

QËLLIMI I gjithë kësaj metode të menaxhimit të rrjedhës së punës nuk është që truri juaj të bëhet i dobët, por përkundrazi t’i mundësojë të lëvizë drejt një aktiviteti më elegant dhe produktiv. Megjithatë, në mënyrë që ta fitoni atë liri, truri juaj duhet të angazhohet në një bazë të qëndrueshme me të gjitha angazhimet dhe aktivitetet tuaja. Duhet të jeni të sigurt se po bëni atë që duhet të bëni dhe se është mirë të mos bëni atë që nuk po bëni.

Ne duhet t’i transformojmë të gjitha “gjërat” që kemi tërhequr dhe grumbulluar në një inventar të qartë të veprimeve, projekteve dhe informacionit të përdorshëm kuptimplotë.

Luftuam aq shumë kundër gjërave të vogla, saqë u bëmë të vegjël.

Shumë informacion krijon të njëjtin rezultat si shumë pak informacion: nuk keni atë që ju nevojitet, kur dhe në mënyrën që ju nevojitet.

Sa i përket metodave, mund të ketë një milion dhe më pas disa, por parimet janë të pakta. Njeriu që kupton parimet mund të zgjedhë me sukses metodat e tij. Njeriu që provon metoda, duke injoruar parimet, me siguri do të ketë probleme.

Kam zbuluar se sfidat më të mëdha në përcaktimin e punës suaj janë (1) të mendoni për atë që po bëni dhe (2) të bëni diçka për atë që po mendoni.

Është natyra e përvojës njerëzore, e cila është gjithmonë në një formë lëvizjeje, të shmanget nga kursi – ndonjëherë në mënyra të mëdha, por vazhdimisht në mënyra të vogla.

Shumica e stresit që ata përjetojnë vjen nga angazhimet e menaxhuara në mënyrë të papërshtatshme që ata bëjnë ose pranojnë.

Më shpesh, arsyeja pse diçka është në mendjen tuaj është se dëshironi që ajo të jetë ndryshe nga ajo që është aktualisht.

Arti i pushimit të mendjes dhe fuqia e largimit prej saj të gjithë kujdesit dhe shqetësimit është ndoshta një nga sekretet e njerëzve tanë të mëdhenj.

Ankimi është një shenjë se dikush nuk është i gatshëm të rrezikojë të lëvizë në një situatë të ndryshueshme, ose nuk do të marrë parasysh rrethanat e pandryshueshme në planet e tij ose të saj.

Një e-mail i humbur, një angazhim i pa gjurmuar ose një vendim i shmangur mund të ketë pasoja jashtëzakonisht të zmadhuara.

Thënë kështu, nuk ka absolutisht asgjë të keqe me krijimin e një liste të shpejtë, joformale dhe të shkurtër të “nëse kam kohë, do të doja vërtet . . .” lloje gjërash, të zgjedhura nga inventari juaj i Veprimeve të ardhshme.

Bota në vetvete nuk është kurrë e mbingarkuar ose e hutuar – vetëm ne jemi, për shkak të mënyrës se si jemi të angazhuar me të.

Shumë njerëz kanë bërë lista për vite me rradhë, por kurrë nuk e kanë gjetur këtë procedurë të jetë veçanërisht efektive.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re