Rolf Dobelli (15 korrik 1966) i lindur në Luzern, Zvicër, është një autor dhe sipërmarrës zviceran. Dobelli është autor i “Arti i të Menduarit Qartë”.

Dobelli është anëtar i Edge Foundation, Inc., PEN International dhe Shoqëria Mbretërore e Arteve. Ai është themeluesi i fondacionit World Minds.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të tij. Në përfundim të leximit ne presim të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo vlerësove më së shumti.

Nëse kaloni pesëmbëdhjetë minuta në një qendër tregtare, do të kaloni më shumë njerëz nga sa panë paraardhësit tanë gjatë gjithë jetës së tyre.

Sistemi ynë shkollor është kryesisht i orientuar drejt organizimit: theksi mbi njohuritë faktike dhe certifikatat e bën të duket sikur jeta ka të bëjë kryesisht me marrjen e notave më të mira të mundshme dhe t’i japim karrierës sonë fillimin më të mirë të mundshëm. Megjithatë, lidhja midis diplomave dhe suksesit në vendin e punës po bëhet gjithnjë e më e dobët, ndërsa aftësia për të korrigjuar veten po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme – edhe pse vështirë se mësohet në shkollë.

Supozoni se botëkuptimi juaj nuk përballohet nga publiku. Më shumë se kaq: Mos supozoni se ata që mendojnë ndryshe janë idiotë. Para se të mos u besoni atyre, vini në dyshim supozimet tuaja.

Keni të paktën një armik? Mirë. Ftojeni atë për kafe dhe kërkoni një mendim të sinqertë për pikat tuaja të forta dhe të dobëta. Do të jeni përgjithmonë mirënjohës që e bëtë.

Mos u kapni pas gjërave. Konsideroni pronën tuaj diçka që universi ju ka dhuruar përkohësisht. Mbani në mend se mund ta riheqë këtë, ose më keq, sa hap e mbyll sytë.

Si ta frenoni zilinë? Së pari, ndaloni së krahasuari veten me të tjerët. Së dyti, gjeni “rrethin tuaj të kompetencës” dhe plotësoni atë vetë. Krijoni një vend ku jeni më të mirët. Nuk ka rëndësi se sa e vogël është zona juaj e zotërimit. Gjëja kryesore është që ju jeni mbreti i kështjellës.

Sa me fat jemi që librat janë ende pa reklama!

Nëse dikush ju afrohet në supermarket, qoftë për t’ju ofruar një shijim të një verë, një copë djathë ose një grusht ullinj, këshilla ime më e mirë është të refuzoni ofertën e tyre – përveç nëse dëshironi të përfundoni me një frigorifer plot me gjëra që nuk i pëlqeni.

Nëse ndonjëherë e gjeni veten në një grup të ngushtë, unanim, duhet të thoni mendimin tuaj, edhe nëse ekipi juaj nuk e pëlqen.

Nëse nuk ke asgjë për të thënë, mos thuaj asgjë.

Mënyra më e lehtë për të rritur lumturinë është të kontrolloni përdorimin tuaj të kohës. A mund të gjeni më shumë kohë për të bërë gjërat që ju pëlqen të bëni?

Në jetën e përditshme, për shkak se triumfi bëhet më i dukshëm se dështimi, ju mbivlerësoni sistematikisht shanset tuaja për të pasur sukses.

Në psikologji, ekziston një fenomen i quajtur reaktancë: kur privohemi nga një opsion, ne befas e konsiderojmë atë më tërheqës. Është një lloj akti kundërshtimi. Njihet edhe si efekti Romeo dhe Zhuljeta: sepse dashuria mes adoleshentëve tragjikë shekspirianë është e ndaluar, ajo nuk njeh kufij.

Në shekullin e tretë para Krishtit, gjenerali Xiang Yu dërgoi ushtrinë e tij përtej lumit Yangtze për të luftuar dinastinë Qin. Ndërsa trupat e tij flinin, ai urdhëroi të digjen të gjitha anijet. Të nesërmen ai u tha atyre: “Tani keni një zgjedhje: ose të luftoni për të fituar ose të vdisni.” Duke hequr opsionin e tërheqjes, ai e kaloi fokusin e tyre në të vetmen gjë që kishte rëndësi: betejën.

Është shumë më e zakonshme që ne të mbivlerësojmë njohuritë tona sesa t’i nënvlerësojmë atë.

Është mirë të jesh ziliqar – por vetëm për personin që aspiron të bëhesh.

Pasqyrimi është një teknikë standarde në shitje për të marrë pikërisht këtë efekt. Këtu, shitësi përpiqet të kopjojë gjestet, gjuhën dhe shprehjet e fytyrës të klientit të tij të ardhshëm. Nëse blerësi flet shumë ngadalë dhe në heshtje, shpesh duke kruar kokën, ka kuptim që shitësi të flasë ngadalë dhe në heshtje, dhe të kruajë kokën herë pas here.

Pavarësisht se sa keni investuar tashmë, vetëm vlerësimi juaj për kostot dhe përfitimet e ardhshme ka rëndësi.

Asgjë nuk i kalon librat për të kuptuar botën.

Notarët profesionistë nuk kanë trup perfekt sepse stërviten shumë. Përkundrazi, ata janë notues të mirë për shkak të fizikut të tyre. Mënyra se si janë dizajnuar trupat e tyre është një faktor për përzgjedhje dhe jo rezultat i aktiviteteve të tyre. Në mënyrë të ngjashme, modelet femra reklamojnë kozmetikë dhe kështu, shumë konsumatore femra besojnë se këto produkte ju bëjnë të bukur. Por nuk janë kozmetika ato që i bëjnë këto femra modele. Thjesht, modelet kanë lindur tërheqëse dhe vetëm për këtë arsye janë kandidate për reklamimin e kozmetikës. Ashtu si me trupin e notarëve, bukuria është një faktor përzgjedhjeje dhe jo rezultati. Sa herë që ngatërrojmë faktorët e përzgjedhjes me rezultatet, biem pre e asaj që Taleb e quan iluzioni i trupit të notarit.

Rritni pritshmëritë për veten dhe për njerëzit që doni. Kjo rrit motivimin.

Thjeshtësia është zeniti i një udhëtimi të gjatë e të mundimshëm, jo ​​pikënisja.

Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga surprizat e këqija është t’i paraprini ato.

Truri i njeriut kërkon modele dhe rregulla. Në fakt, e çon një hap më tej: nëse nuk gjen modele të njohura, thjesht shpik disa.

Të paaftët janë të talentuar të anashkalojnë shkallën e paaftësisë së tyre. Ata vuajnë nga epërsia iluzore, gjë që i bën ata të bëjnë edhe më shumë gabime në të menduar, duke krijuar kështu një rreth vicioz që gërryen grupin e talenteve me kalimin e kohës.

Sa më shumë zgjedhje të keni, aq më të pasigurt dhe për këtë arsye të pakënaqur jeni më pas.

Sa më shumë njerëz që ndjekin një ide të caktuar, aq më mirë (më e vërtetë) e konsiderojmë idenë.

Ka dy lloje parashikuesish: ata që nuk dinë dhe ata që nuk dinë se nuk dinë.

Ne nuk e vërejmë se si paratë tona zhduken. Vazhdimisht humbet vlerën e tij, por ne nuk e vërejmë sepse inflacioni ndodh me kalimin e kohës. Nëse do të na imponohej në formën e një takse brutale dhe në thelb kjo është ajo që është, ne do të zemëroheshim.

Duam apo jo, ne jemi kukulla të emocioneve tona. Ne marrim vendime komplekse duke u konsultuar me ndjenjat tona, jo me mendimet tona. Përkundër qëllimeve tona më të mira, ne zëvendësojmë pyetjen: “Çfarë mendoj unë për këtë?” me “Si ndihem për këtë?” Pra, buzëqeshni! E ardhmja juaj varet nga ajo.

Ndërsa shkolla e tij u mbyll për shkak të një shpërthimi të murtajës në 1666–67, njëzet e pesë vjeçari Isaac Newton i tregoi profesorit të tij, Isaac Barrow, se çfarë kërkimesh po kryente në kohën e lirë. Barrow hoqi dorë menjëherë nga puna e tij si profesor dhe u bë student i Njutonit. Çfarë gjesti fisnik. Çfarë sjellje etike. Kur ishte hera e fundit që keni dëgjuar për një profesor që lironte postin e tij në favor të një kandidati më të mirë? Dhe kur ishte hera e fundit që keni lexuar për një CEO që pastroi tavolinën e tij kur kuptoi se një nga njëzet mijë punonjësit e tij mund të bënte një punë më të mirë?

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re