Aknet mund të shkaktojnë shqetësime emocionale, të ndikojnë në vetëvlerësimin tonë dhe madje të lënë shenja të përhershme fizike. Përafërsisht 9.4% e njerëzve vuajnë nga ato, dhe adoleshentët 15-19 vjeç mund ta marrin atë më shpesh se të tjerët. Sidoqoftë, kjo gjendje mund të ketë një anë shumë pozitive dhe premtuese dhe një shans më i lartë për një të ardhme më të begatë.

Ne jemi gjithmonë në kërkim të studimeve të reja interesante. Këtë herë hasëm në një të tillë që na bëri të mendojmë nëse ekziston një lidhje për mënyrën se si ndihemi me veten tonë dhe cilat mundësi të ardhshme mund të kemi.

Aknet mund të ndryshojnë jetën e adoleshentëve më shumë nga sa ata presin.

©depositphotos

Një temë interesante u analizua në një studim: një lidhje midis puçrrave, zhvillimit të stresit dhe më pas statusit të ardhshëm social dhe ekonomik të të rinjve.

Më shumë se 90,000 studentë me probleme të lëkurës morën pjesë në eksperiment. Që nga fillimi, rezultatet kanë treguar se vajzat kanë më shumë të ngjarë të shqetësohen për puçrrat sesa djemtë.

Studiuesit vendosën të eksplorojnë më tej për të parë se si adoleshentët merren me këtë gjendje dhe si ndikon në zgjedhjet e tyre.

Mund të ndikojë si në gjendjen e tyre mendore ashtu edhe në jetën e tyre shoqërore.

©depositphotos

Mund të ndikojë si në gjendjen e tyre mendore ashtu edhe në jetën e tyre sociale. Në këtë studim, studiuesit u përqendruan në puçrrat e shkaktuara nga puberteti, raca dhe gjenetika. Kështu, si një problem që është mjaft i vështirë për t’u trajtuar shpejt, ai mund të ndikojë në vetëvlerësimin e njerëzve, duke i bërë ata të ndihen më pak tërheqës dhe më pak të pranuar nga të tjerët.

Sidoqoftë, mund të ketë edhe disa efekte të dobishme po ashtu

©depositphotos

U zbulua se studentët që nuk ndihen mjaftueshëm të bukur ose rehat mes bashkëmoshatarëve të tyre, vendosin të bëjnë përpjekje në arsimimin dhe zhvillimin e tyre, në vend që të kalojnë kohën duke u socializuar. Për shembull, u zbulua se kur adoleshentët me puçrra duhej të zgjidhnin midis pjesëmarrjes në klube sportive ose klube që kishin të bënin me studim, ata kryesisht zgjidhnin këtë të fundit.

Kjo bëri që ata të merrnin nota më të larta në shkollë, të kishin një performancë më të mirë në krahasim me të tjerët dhe të kishin më pak probleme me përfundimin e diplomës së tyre kolegj.

Pasja e puçrrave mund të jetë frytdhënëse

©depositphotos

Gjatë studimit, studiuesit arritën të gjenin disa prova se puçrrat mund të lidhen me fitimin e punëve më të mira dhe me potencial. Një arsimim i mirë dhe një diplomë e mirë mund të hapin shumë mundësi për studentët e vendosur. Pra, shanset janë më të mira kur bëhet fjalë për të gjetur një punë të mirë, të kënaqshme.

Diçka tjetër që është interesante, edhe pse ky rezultat vlen për të dy gjinitë, është se u zbulua se vuajtja nga kjo gjendje ka një marrëdhënie më të fortë me të ardhura më të larta personale për gratë sesa për burrat.

/shkollaeshendetit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re