Nga një fytyrë e re në kartëmonedha dhe pulla postare në tekstin e himnit kombëtar, Britania e Madhe do të përjetojë disa ndryshime pas vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth II dhe ngjitjes në fron të djalit të saj Charles III, raporton Reuters.

Këto janë disa nga aspektet që do të ndryshojnë në jetën e përditshme të britanikëve:

Himni

Fjalët e Himnit Kombëtar të Britanisë, i cili daton në shekullin e 18-të, do të ndryshojë nga “God Save the Queen” në “God Save the King”.

Sipas faqes së internetit të familjes mbretërore, himni u krijua në mes të entuziazmit patriotik pas fitores së Princit Charles Edward Stuart ndaj ushtrisë së mbretit George II në Skoci në 1745 dhe u shfaq në teatrot e Londrës.

Zakonisht, këndohet vetëm strofa e parë, e cila tani do të jetë: “Zoti e ruajtë mbretin tonë të hirshëm! Rroftë mbreti ynë fisnik! Zoti e ruaj mbretin! Bëji fitore, lumturi dhe lavdi, na mbretëroftë gjatë, Zoti e ruajtë mbretin!”.

Para dhe pulla

Monedhat dhe kartëmonedhat e reja do të shfaqin kokën e mbretit. Monedhat dhe kartëmonedhat e vjetra do të mbeten në qarkullim derisa të zëvendësohen përfundimisht.

Kur monarkia u rivendos në 1660 pas republikës dhjetëvjeçare të Oliver Cromwell, u bë zakon që koka e monarkut të kthehej në drejtim të kundërt nga paraardhësi i tij.

Mbretëresha Elizabeth shikonte në të djathtë, kështu që Charles III do të shikojë në të majtë. Gjatë mbretërimit të gjatë të Elizabeth, pesë portrete të ndryshme të saj u përdorën në monedha.

Dhe pullat postare do të ndryshohen në mënyrë që të kenë një portret të mbretit të ri.

Monogram mbretëror

Ndryshime do të pësojë edhe “kodi” mbretëror, monogrami i përdorur nga monarku dhe aktualisht i përbërë nga një vulë që lexon “EIIR” nën kurorën e Shën Eduardit.

Monogrami mund të gjendet në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe shfaqet në çdo gjë, nga kutitë postare të kuqe deri te uniformat e policisë. Sipas traditës, si monogrami ashtu edhe stema mbretërore ndryshojnë me mbretin e ri.

Megjithatë, monogramet do të shfaqen vetëm në kutitë e reja të letrës, kështu që ajo e Mbretëreshës do të mbetet në mijëra prej tyre në të gjithë vendin, po aq sa mbeten nga monarkët e mëparshëm të instaluar përpara pranimit të saj.

Një hap i historisë britanike: Jo të gjitha kutitë e vendosura gjatë mbretërimit të Elizabeth mbajnë monogramin “EIIR”, pasi paraardhësi i Elizabeth II, Elizabeth I, nuk ishte Mbretëresha e Skocisë dhe kurora britanike dhe skoceze nuk u bashkuan deri pas vdekjes së saj në 1603.

Rezultati ishte se disa skocezë nuk e pranuan kurrë mbretëreshën e ndjerë si Elizabeth II. Në fillim të mbretërimit të saj, disa kuti postare në Skoci u shkatërruan dhe u hodhën në erë, kështu që shumica e kutive postare skoceze kanë shenjën e tyre.

Tituj të rinj

Përfaqësuesit e shquar do të bëhen anëtarë të Këshillit të Mbretit, në vend të të Mbretëreshës, dhe titujt që përdorin “Mbretëresha” do të ndryshojnë në “Mbreti”. /tesheshi.com/

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re