Të gjithë e dimë se nivelet e larta të kolesterolit janë një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës.

Përkundrazi, megjithatë, pak e dinë se kolesteroli i lartë mund të shkaktojë çrregullime që prekin gjymtyrët: në këtë rast, në fushën mjekësore, flasim për sëmundje arteriale periferike.

Sëmundja e arterieve periferike është një sëmundje që prek sistemin e qarkullimit të gjakut dhe karakterizohet nga një ulje e fluksit të gjakut dhe rrjedhimisht e oksigjenit në arteriet e këmbëve dhe krahëve të shkaktuar nga pengimi dhe ngushtimi i lumenit të vetë arterieve.

Në përgjithësi, megjithatë, është një patologji që prek gjymtyrët e poshtme.
Ka shumë e shumë njerëz që vuajnë nga sëmundja arteriale periferike, një çrregullim i lidhur me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës, sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Megjithatë, për fat të keq, kjo patologji mund të jetë asimptomatike ose e pranishme me simptoma të lehta, duke rezultuar në një diagnozë që është e vështirë të identifikohet.

Në veçanti, simptoma më e veçantë që karakterizon patologjinë njihet si klaudikacioni intermitent, domethënë një dhimbje muskulore që prek krahët dhe këmbët gjatë lëvizjeve nga më të ndryshmet dhe që megjithatë zhduket në një periudhë të shkurtër kohe. Vendi i dhimbjes ndryshon në lidhje me vendndodhjen e arteries së bllokuar.

Për më tepër, në rastin e sëmundjes arteriale periferike, mund të shfaqen simptoma të tjera, të gjitha të lidhura me furnizimin e dobët të gjakut të shkaktuar nga ngushtimi ose pengimi i një arterie periferike.

Midis këtyre:
Ngërçet dhe spazmat e natës që prekin kryesisht thembrën, pjesën e përparme dhe këmbën
Mpirje dhe/ose dobësi e gjymtyrës së përfshirë
Ndryshimi i ngjyrës së gjymtyrës së prekur e cila është e bardhë në pozicion vertikal
Këmbët dhe gjymtyrët e ftohta
Rritja e vonuar dhe e ngadaltë e flokëve dhe thonjve
Lëkura në gjymtyrën e prekur që duket me shkëlqim dhe mosfunksionim erektil

Për më tepër, në fazat më të avancuara të sëmundjes, mund të shfaqen simptoma të tilla si zhvillimi i ulcerave ishemike të këmbës, të cilat shpesh janë të dhimbshme dhe të vështira për t’u shëruar, atrofia ose zvogëlimi i madhësisë së muskujve të viçit të lidhur me rrjedhjen e pamjaftueshme të gjakut me pasojë reduktimin e numri dhe madhësia e fibrave të muskujve, shkatërrimi i indeve dhe gangrena, potencialisht fatale për pacientin.

Lidhja midis sëmundjes arteriale periferike dhe kolesterolit përcaktohet nga shkaku i vetë sëmundjes arteriale, përkatësisht ateroskleroza. Me fjalë të tjera, nivelet e larta të kolesterolit nxisin formimin e pllakave aterosklerotike, të cilat, nga ana tjetër, mund të shkaktojnë sëmundje arteriale periferike.

 

 

Prandaj, sëmundje arteriale periferike e shkaktuar nga ateroskleroza, një gjendje patologjike që prek muret e brendshme të arterieve dhe e shkaktuar nga prania e pllakave të formuara nga kolesteroli, lipidet dhe trigliceridet që përcaktojnë ngushtimin e arterieve.

Përveç kolesterolit, faktorë të tjerë rreziku për sëmundjen arteriale periferike përfaqësohen nga:
Mosha (mbi 50)
Gjinia (meshkuj)
Duhani
Diabeti
Hipertensioni
Obeziteti

Prandaj, eliminimi i pirjes së duhanit dhe ndjekja e një diete të shëndetshme, përveç çdo terapie specifike me ilaçe, mund të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut në gjymtyrët e poshtme.

/shkollaeshendetit.com