Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) ka ngritur alarmin se po përhapen speciet e rrezikshme të mushkonjave në Evropë, duke çuar në rritjen e sëmundjeve të transmetuara nga këto insekte. Sipas të dhënave të publikuara nga kjo qendër, mushkonjat Aedes Albopictus, të njohur edhe si mushkonja tigër, janë vendosur në shumë vende evropiane, si Austri, Bullgari, Kroaci, Francë dhe Gjermani.

Me ndryshimet klimatike dhe temperaturat më të larta, numri i rasteve të dengës dhe sëmundjeve të tjera të transmetuara nga mushkonjat po rritet, paralajmëroi Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Ndërkohë, specia pushtuese e mushkonjave tigër, e cila përhap disa viruse, tashmë ka bërë shtëpinë e saj në shumë vende evropiane.

“Evropa po sheh tashmë se ndryshimi i klimës po krijon kushte më të favorshme që mushkonjat pushtuese të përhapen në zona të paprekura më parë dhe të infektojnë më shumë njerëz me sëmundje të tilla si dengoja”, tha drejtori i ECDC, Andrea Ammon.

Vitin e kaluar u regjistruan 130 raste me ethet e dengut në BE, Islandë, Lihtenshtajn dhe Norvegji, në të cilat u identifikua një burim lokal i infeksionit. Megjithatë, në vitin 2022, u regjistruan 71 raste të infeksionit lokal me virusin e dengës. Kjo është një rritje e ndjeshme krahasuar me periudhën 2010-2021, kur janë regjistruar gjithsej 73 raste me infeksion lokal.

Krahas burimeve lokale të infeksionit, gjithnjë e më shumë ka raste të importuara të infeksionit gjatë udhëtimeve. Në vitin 2022, u regjistruan 1.572 infeksione të tilla, dhe vitin e kaluar ishin 4.900, që është më i larti që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave në nivel të BE-së në vitin 2008.

Agjencia paralajmëroi gjithashtu se specia pushtuese e mushkonjave tigër, e cila përhap viruset denge, zika dhe chikungunya, është vendosur tashmë në 13 vende evropiane, duke përfshirë Slloveninë, Austrinë, Italinë dhe Kroacinë. Megjithatë, ajo është vërejtur në disa vende të tjera.

Në mënyrë të ngjashme, Aedes aegypti, ose mushkonja e etheve të verdha, e cila, siç sugjeron emri, transmeton ethet e verdha, po përhapet në të gjithë BE-në. Tani për tani, ai u vendos në Qipro.

Sipas ECDC, masat e bashkërenduara si rrjetat e insekteve dhe repelentët e mushkonjave, si dhe masat e thjeshta si heqja e ujit të ndenjur nga ballkonet dhe kopshtet dhe mbrojtja personale për të reduktuar rrezikun, janë çelësi për të luftuar sëmundjet e shkaktuara nga mushkonjat.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re