Gjyqi për vrasje ndaj ish-oficerit të policisë Derek Chauvin filloi të hënën në Minneapolis, 10 muaj pas vdekjes së George Floyd gjatë një arrestimi dhe një ngjarje që shkaktoi demonstrata masive kundër dhunës së policisë.

Chauvin përballet me një akuzë të shkallës së dytë të vrasjes, një krim që mbart deri në 40 vjet burg dhe një akuzë të shkallës së tretë për vrasje me një dënim me 26 vjet burg, si dhe akuza për vrasje nga pakujdesia, për të cilat ai mund të marrë edhe 10 vjet burg.

Në fjalët hyrëse, prokurori Jerry Blackwell tha se Chauvin përdori “forcë të tepruar dhe të paarsyeshme” dhe se ai “lëshoi ​​distinktivin e tij të policisë”. Prokurorët pretendojnë se 46-vjeçari i zi Floyd u vra kur Chauvin e mbajti të shtypur gjurin në qafë për nëntë minuta.

Duke vepruar kështu, Floyd u shtri në asfalt me pranga në duar. Ai u arrestua në 25 maj nën dyshimin e përdorimit të një kartmonedhe të falsifikuar prej 20 dollarësh në një blerje. Videot tregonin se oficeri mbante gjurin në qafën e Floyd ndërsa ky i fundit thoshte se nuk mund të merrte frymë. Blackwell deklaroi se Floyd kërkoi 27 herë ta linin të merrte frymë, por Chauvin nuk u tërhoq.

Sipas raportit të autopsisë, Floyd humbi ndjenjat dhe vdiq. “George Floyd jetoi, mori frymë, eci dhe foli pa probleme, derisa një oficer policie e rrëzoi, e vuri në pranga dhe i vuri gjurin në qafë, duke e mbajtur për 8 minuta dhe 46 sekonda”, tha Ben Crumo, avokati i familjes së Floyd.

Chauvin u deklarua i pafajshëm. Gjykatësi Peter Cahill pret që gjyqi të zgjasë një muaj.