Kryeministrat e vendeve të Grupit Vishegrad do të takohen në Krakov, Poloni, për të shënuar 30-vjetorin e formatit, i cili bashkon Hungarinë, Sllovakinë, Republikën Çeke dhe Poloninë.

Krerëve të shteteve duhet t’u bashkohet Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel, i cili tregon një përfshirje të fortë në strukturat e Bashkimit Evropian, tha Zv/ministri i Jashtëm polak Szymon Szynkowski vel Sek.

Grupi do të diskutojë luftën kundër pandemisë së koronavirusit, klimën e BE-së dhe politikat e migrantëve, marrëdhëniet me Evropën Lindore, duke përfshirë Bjellorusinë dhe Rusinë, dhe zhvillimin e Partneritetit Lindor, një iniciativë e BE-së që synon forcimin e integrimit të gjashtë të Evropës Lindore dhe Kaukazit të Jugut vendet – Armenia, Azerbajxhani, Bjellorusia, Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina.

Deklarata e objektivave

Szynkowski vel Sek njoftoi se udhëheqësit do të nënshkruajnë një deklaratë mbi qëllimet e Grupit të Vishegradit, si dhe mbi çështjet dixhitale.

Nisma u themelua në 1991, në një takim midis Presidentit çekosllovak Vaclav Havel, presidentit Polak Lech Wałęsa dhe kryeministrit hungarez Jozsef Antall, kryesisht si një platformë për integrimin evropian të Polonisë, Hungarisë dhe Çekosllovakisë së atëhershme.

Nisma është emëruar sipas kongresit në Vishegrad, një kështjellë afër Budapestit, ku sunduesit e Hungarisë, Bohemisë dhe Polonisë u takuan në 1335.

Vendet u bashkuan me NATO në 1999 dhe BE në 2004, kështu që iniciativa u kthye në një platformë për një pozicion të përbashkët brenda BE.

Në vitet e fundit, Grupi i Vishegradit ka kundërshtuar disa politika evropiane, të tilla si rishpërndarja e detyrueshme e migrantëve brenda aleancës.