Burrhus Frederic Skinner ishte një psikolog, biheviorist, autor, shpikës dhe filozof social amerikan.

Ai ishte profesor i psikologjisë në Universitetin e Harvardit nga viti 1958 deri në pensionimin e tij në 1974.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të tij. Ashtu siç e kërkon tradita, në përfundim të leximit, mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Një dështim nuk është gjithmonë një gabim, ai thjesht mund të jetë rezultati më i mirë që mund të arrihej në ato rrethana. Gabimi i vërtetë është të ndalosh së provuari.

Krahasoni dy njerëz, njëri prej të cilëve është gjymtuar nga një aksident, tjetri nga një histori e hershme shoqërore që e bën atë dembel dhe, kur kritikohet, i poshtër. Të dy u shkaktojnë shqetësime të mëdha të tjerëve, por njëri vdes dëshmor, tjetri i poshtër.

Edukimi është ajo që mbijeton kur ajo që është mësuar është harruar.

Nëse liria është një kusht për lumturinë njerëzore, atëherë e gjitha ajo që është e nevojshme është të sigurohet iluzioni i lirisë.

Pasojat e një akti ndikojnë në probabilitetin që ai të përsëritet.

Miu ka gjithmonë të drejtë.

Ne nuk zgjedhim mbijetesën si vlerë, ajo na zgjedh neve.

Ne nuk duhet të mësojmë libra të mëdhenj; ne duhet të mësojmë dashurinë për të lexuar. Njohja e përmbajtjes së disa veprave letrare është një arritje e parëndësishme. Të jesh i prirur për të vazhduar leximin është një arritje e madhe.

Një person që është dënuar nuk bëhet më pak i prirur të sillet në një mënyrë të caktuar; në rastin më të mirë, ai mëson se si të shmangë ndëshkimin.

Shkenca është sjellje njerëzore, po kështu është edhe kundërshtimi ndaj shkencës.

Pyetja e vërtetë nuk është nëse makineritë mendojnë, por nëse njerëzit mendojnë. Misteri që rrethon një makinë që mendon tashmë rrethon një njeri që mendon.

Një lexues i klasës së katërt mund të jetë një matematikan i klasës së gjashtë. Nota është një mjet administrativ që cënon natyrën e procesit zhvillimor.

Një shkencëtar mund të mos jetë i sigurt për përgjigjen, por shpesh është i sigurt se mund ta gjejë një të tillë. Dhe ky është një kusht që qartësisht nuk gëzohet nga filozofia.

Pikërisht në këtë moment një numër i madh burrash dhe grash inteligjentë me vullnet të mirë po përpiqen të ndërtojnë një botë më të mirë. Por problemet lindin më shpejt sesa mund të zgjidhen.

Njerëzit që dinë pak janë zakonisht folës të mëdhenj, ndërsa ata që dinë shumë thonë pak. Është e qartë se një person injorant mendon se gjithçka që di të jetë e rëndësishme dhe ua tregon të gjithëve. Por një njeri i arsimuar mirë nuk është aq i gatshëm të shfaqë të mësuarit e tij; ai do të kishte shumë për të thënë, dhe ai e sheh se ka shumë për të thënë, kështu që ai hesht.

Demokracia është pjella e despotizmit. Dhe si babai, ashtu i biri. Demokracia është pushtet dhe sundim. Nuk është vullneti i popullit, mbani mend; është vullneti i shumicës.

Dalja nga moda nuk është një proces i natyrshëm, por një ndryshim i manipuluar që shkatërron bukurinë e veshjes së vitit të kaluar për ta bërë atë të pavlefshme.

Nuk është fjala për të filluar. Fillimi është bërë. Është një çështje se çfarë do të bëhet tani e tutje.

Burrat ndërtojnë shoqërinë dhe shoqëria ndërton burrat.

Askush nuk pyet si ta motivojë një fëmijë. Një foshnjë eksploron natyrshëm gjithçka që mund të arrijë, përveç nëse forcat frenuese kanë qenë tashmë në punë. Dhe kjo tendencë nuk shuhet, është zhdukur.

Në ditët e sotme, të gjithë e konsiderojnë veten ekspert në qeveri dhe duan të thonë fjalën e tyre.

Shoqëria sulmon herët, kur individi është i pafuqishëm. E skllavëron pothuajse para se të ketë shijuar lirinë. ‘ologjitë’ do t’ju tregojnë se si është bërë kjo Teologjia e quan ndërtimin e një ndërgjegjeje ose zhvillimin e një shpirti vetëmohimi. Psikologjia e quan atë rritje të superegos.

Disa prej nesh mësojnë kontrollin, pak a shumë rastësisht. Ne të tjerët shkojmë gjithë jetën pa e kuptuar se si është e mundur, dhe duke fajësuar dështimin tonë se kemi lindur në kohën e gabuar.

Amatori nuk e vlerëson nevojën për eksperimente. Ai dëshiron që ekspertët e tij ta dinë.

Turma nxiton aty ku individët kanë frikë të shkelin.

Gjenitë e vetëm të prodhuar nga kaosi i shoqërisë janë ata që bëjnë diçka për të. Kaosi lind gjenitë. I ofron një personi diçka për të qenë gjeni.

Ne sapo kemi filluar të kuptojmë fuqinë e dashurisë, sepse sapo kemi filluar të kuptojmë dobësinë e forcës dhe agresionit.

Çfarë është dashuria përveç një emri tjetër për përdorimin e përforcimit pozitiv? Ose anasjelltas.

/shkollaesuksesit.com