Rustem Umerov, i cili do të bëhet ministri i ri i mbrojtjes i Ukrainës, është një anëtar kryesor i komunitetit tatar të Krimesë, i cili ka përfaqësuar vendin e tij në negociatat e ndjeshme me Rusinë.

Umerov lindi në Uzbekistanin Sovjetik, vendi ku familja e tij u internua nën Stalinin dhe u kthye në Krime, Ukrainë, si fëmijë kur tatarët u lejuan të ktheheshin në vitet 1980 dhe 1990.

Ky musliman 41-vjeçar filloi biznesin e tij të telekomunikacionit në vitin 2004 dhe u zgjodh në parlament në vitin 2019.

Atje, ai shërbeu si bashkëkryetar i Platformës së Krimesë, një përpjekje diplomatike ndërkombëtare që synon të kthejë aneksimin e gadishullit nga Rusia në vitin 2014.

Për vite me radhë, ai punoi si këshilltar i udhëheqësit të tatarëve të Krimesë, Mustafa Dzhemilev.

Ai ishte pjesë e delegacionit ukrainas në negociatat me Rusinë në javët e para të luftës dhe mori pjesë në negociatat për krijimin e një korridori eksporti për grurin ukrainas përmes Detit të Zi.

Në shtator të vitit të kaluar, ai u emërua kreu i Fondit të Pronës Shtetërore, një rol veçanërisht i vështirë në Ukrainë, ku procesi i privatizimit është rrënuar nga korrupsioni.

Rusia hoqi kontrollin e Krimesë nga Ukraina në vitin 2014 dhe shtyu një referendum mbi aneksimin që Ukraina dhe aleatët e saj perëndimorë e dënuan si të paligjshëm.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re