Ngozi Okonjo-Iweala, një ekonomiste dhe politikane nga Nigeria, u bë gruaja e parë dhe afrikane që drejton Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT), puna e së cilës është shënuar nga mosmarrëveshjet në vitet e fundit.

“Anëtarët e OBT sapo kanë rënë dakord që Ngozi Okonjo-Iwealu te jetë në krye të OBT-së. Vendimi u mor me konsensus, në një takim të posaçëm të Këshillit të Përgjithshëm të kësaj organizate,” tha OBT.

Ajo do të marrë detyrën më 1 mars dhe mandati i saj, i cili mund të rinovohet, skadon më 31 gusht 2025.

Organizata Botërore e Tregtisë thirri një takim të posaçëm të Këshillit të Përgjithshëm në të cilin anëtarët emëruan zyrtarisht ish-ministren nigeriane të financave dhe një zyrtare prej kohësh e Bankës Botërore si Drejtore e Përgjithshme e OBT-së.

SHBA-të mbështetën Yoo Myung-hee

Tetorin e kaluar, një shumicë e anëtarëve të OBT-së që morën pjesë në takim mbështetën Okonjo-Iweala.

SHBA ishte i vetmi vend që kundërshtoi kandidaturën e saj në takim dhe mbështeti kandidaten e Koresë së Jugut Yoo Myung-hee, i cili tërhoqi kandidaturën e saj muajin e kaluar.

Pas tërheqjes së saj, administrata e Presidentit të SHBA Joe Biden tha se do të mbështeste kandidaten nigeriane, i cili gjithashtu pretendohet të ketë shtetësinë amerikane.

Për herë të parë, të dy gratë konkurruan për postin më të lartë në OBT, e cila ka qenë skena e debateve të shumta SHBA-Kinë në vitet e fundit, veçanërisht gjatë mandatit të ish-Presidentit të SHBA Donald Trump.