Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Charles-Marie Gustave Le Bon ishte një polimati kryesor francez, fushat e interesit të të cilit përfshinin antropologjinë, psikologjinë, sociologjinë, mjekësinë, shpikjen dhe fizikën.

Ai është më i njohur për veprën e tij të vitit 1895 Turma: Një studim i mendjes kolektive, e cila konsiderohet si një nga veprat kryesore të psikologjisë së turmës.

Për kënaqësinë lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të tij. Në përfundim të leximit do të keni pikëvështrim të ri të sjelljes njerëzore në turmë.

… dhe mos harro të na thuash cilën pëlqeve më së shumti.

Një njeri që nuk mund të ngjitet në një pemë do të mburret se nuk ka rënë kurrë nga një pemë.

Mjaftojnë disa vite për të qytetëruar inteligjencën e një populli. Duhen shekuj për të qytetëruar karakterin e dikujt.

Nëse ateizmi do të përhapej, do të bëhej një fe po aq e patolerueshme sa ato të lashtat.

Nëse xhelozia, zilia dhe urrejtja mund të eliminoheshin nga universi, socializmi do të zhdukej në të njëjtën ditë.

Në politikë gjërat kanë më pak rëndësi se emrat e tyre. Fshehja e teorive më absurde me fjalë të zgjedhura mirë është shpesh e mjaftueshme për t’i pranuar ato.

Nuk ka nevojë të lavdërohesh kur je i sigurt për veten. Ai që kërkon lëvdata dyshon në vlerën e tij.

Përmbysja e tiranisë nuk do të thotë të krijimi i lirisë.

Rreziku i autokracisë nuk qëndron aq shumë tek vetë autokrati, sa tek mijëra individë që ndajnë pushtetin e tij dhe secili e ushtron atë si një despot i vogël.

Revolucionet më të vështira janë ato të zakoneve dhe mendimeve.

Shkaku i vërtetë i trazirave të mëdha që i paraprijnë ndryshimeve të qytetërimeve, si rënia e Perandorisë Romake dhe ngritja e Perandorisë Arabe, është një modifikim i thellë në idetë e popujve. Ngjarjet e paharrueshme të historisë janë efektet e dukshme të ndryshimeve të padukshme të mendimit njerëzor.

Ky krijim i pandërprerë i ligjeve dhe rregulloreve kufizuese, që rrethon veprimet më të vogla të ekzistencës me formalitetet më të ndërlikuara, pashmangshmërisht ka si rezultat kufizimin brenda kufijve gjithnjë e më të ngushtë të sferës në të cilën qytetari mund të lëvizë lirshëm.

Të justifikosh të keqen do të thotë ta shumëzosh atë.

T’i japësh njeriut një besim do të thotë të dhjetëfishosh forcën e tij.

Të revoltohesh apo të përshtatesh, vështirë se ka ndonjë zgjedhje tjetër në jetë.

Kushdo që dëshiron të veprojë vetëm në baza të arsyeshme, e dënon veten të veprojë vetëm rrallë.

Një turmë nuk është thjesht impulsive dhe e lëvizshme. Ashtu si një i egër, ai nuk është i përgatitur të pranojë se çdo gjë mund të vijë midis dëshirës së tij dhe realizimit të dëshirës së tij.

Një turmë mendon në imazhe dhe vetë imazhi thërret një sërë imazhesh të tjera, që nuk kanë asnjë lidhje logjike me të parën. Një turmë mezi dallon mes subjektives dhe objektives. Ajo i pranon si të vërteta imazhet e thirrura në mendjen e tij, megjithëse ato shpesh kanë vetëm një lidhje shumë të largët me faktet e vëzhguara. Turmat që janë të afta të mendojnë vetëm në imazhe duhet të impresionohen vetëm nga imazhet.

Fjalët e një personi nuk e zbulojnë kurrë personalitetin e tij të vërtetë: vetëm veprimet e tij e zbulojnë atë, ndonjëherë edhe për veten e tij.

Turmat gjithmonë, dhe individët si rregull, kanë nevojë për opinione të gatshme për të gjitha temat. Popullariteti i këtyre opinioneve është i pavarur nga masa e së vërtetës ose gabimit që ato përmbajnë dhe rregullohet vetëm nga prestigji i tyre.

Turmat ndikohen kryesisht nga imazhet e prodhuara nga përdorimi i matur i fjalëve dhe formulave.

Turmat janë disi si sfinksi i fabulës së lashtë: duhet të arrijmë në një zgjidhje të problemeve që ofron psikologjia e tyre ose të dorëzohemi që të gllabërohemi prej tyre.

Në një turmë çdo ndjenjë dhe veprim është ngjitëse në një shkallë të tillë që një individ sakrifikon me lehtësi interesin e tij personal ndaj interesit kolektiv.

Në turma grumbullohet marrëzi dhe jo mendjemadhësi nënë.

I izoluar, ai mund të jetë një individ i kultivuar; në një turmë, ai është një barbar – domethënë një krijesë që vepron sipas instinktit.

Shumë mund të bëjnë lehtësisht pa të vërteta, por askush nuk është aq i fortë sa të bëjë pa iluzione.

Shkenca na ka premtuar të vërtetën… Asnjëherë nuk na ka premtuar as paqe as lumturi.

Ndjenja nuk është mposhtur kurrë në konfliktin e përjetshëm me arsyen.

Arti i atyre që qeverisin konsiston mbi të gjitha në shkencën e përdorimit të fjalëve.

Fillimi i një revolucioni është në të vërtetë fundi i një besimi.

Jeta e vetëdijshme e mendjes ka një rëndësi të vogël në krahasim me jetën e saj të pavetëdijshme.

Pjesa më e madhe e veprimeve tona të përditshme janë rezultat i motiveve të fshehura që i shpëtojnë vëzhgimit tonë.

Idetë e së kaluarës, edhe pse gjysmë të shkatërruara, duke qenë ende shumë të fuqishme, dhe idetë që do t’i zëvendësojnë ato janë ende në proces formimi, epoka moderne përfaqëson një periudhë tranzicioni dhe anarkie.

Imazhet e evokuara nga fjalët duke qenë të pavarura nga kuptimi i tyre, ato ndryshojnë nga mosha në moshë dhe nga njerëzit në njerëz, formulat mbeten identike. Disa imazhe kalimtare i janë bashkangjitur disa fjalëve: fjala është thjesht si butoni i një zileje elektrike që i thërret ato.

Masat nuk kanë pasur kurrë etje për të vërtetën. Kush mund t’i furnizojë me iluzione është lehtësisht zot i tyre; kushdo që përpiqet të shkatërrojë iluzionet e tyre është gjithmonë viktima e tyre.

Momenti i saktë në të cilin një besim i madh është i dënuar është lehtësisht i dallueshëm; është momenti kur vlera e tij fillon të vihet në pikëpyetje.

Tirania e ushtruar në mënyrë të pandërgjegjshme në mendjet e njerëzve është e vetmja tirani e vërtetë, sepse nuk mund të luftohet kundër saj.

Sepse politika nuk është si çerdhe; në politikë bindja dhe mbështetja janë të njëjta

Vetë ky fakt që turmat zotërojnë cilësi të zakonshme të zakonshme shpjegon pse ata nuk mund të kryejnë kurrë veprime që kërkojnë një shkallë të lartë inteligjence.

Në rrethana të caktuara, dhe vetëm në ato rrethana, një grumbull njerëzish paraqet karakteristika të reja shumë të ndryshme nga ato të individëve që e përbëjnë atë. Ndjenjat dhe idetë e të gjithë personave në tubim marrin të njëjtin drejtim dhe personaliteti i tyre i ndërgjegjshëm zhduket. Është formuar një mendje kolektive, pa dyshim kalimtare, por që paraqet karakteristika shumë të përcaktuara qartë. Mbledhja është bërë e tillë që, në mungesë të një shprehjeje më të mirë, do ta quaja një turmë e organizuar, ose, nëse termi konsiderohet i preferueshëm, një turmë psikologjike. Ai formon një qenie të vetme dhe i nënshtrohet ligjit të unitetit mendor të turmave.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë