Viktimat e shpërthimeve të portit libanez të vitit 2020 kanë ngritur një padi prej 250 milionë dollarësh kundër një kompanie amerikane për lidhje të dyshuara me tragjedinë, tha të mërkurën fondacioni zviceran Accountability Now.

Shpërthimi që goditi portin e Bejrutit më 4 gusht 2020 vrau 200 njerëz dhe plagosi mijëra.

Fondacioni Accountability Now tha në një deklaratë se padia u ngrit këtë javë në Teksas kundër grupit amerikano-norvegjez të shërbimeve gjeofizike TGS, raporton AFP.

Kompania zotëron kompaninë britanike Spectrum Geo, e cila dhjetë vjet më parë mori me qira anijen Rhosus, e cila mbante nitrat amoniumi, i cili më pas u shkarkua në portin e Bejrutit dhe shpërtheu më 4 gusht 2020.

Fondacioni tha se Spectrum “ka hyrë në një seri kontratash shumë fitimprurëse, por të dyshimta me ministrinë e energjisë së Libanit” për të transportuar pajisjet e anketimit sizmik nga Libani gjoja në Jordani me anijen Rhosus, raporton AFP.

Ministër në atë kohë ishte Gebran Bassil, dhëndri i presidentit Michel Aoun, i cili u deklarua i pafajshëm për shpërthimin.

A general view shows the aftermath at the site of Tuesday’s blast in Beirut’s port area, Lebanon August 5, 2020. REUTERS/Aziz Taher

Spectrum mori me qira Rhosus-in e braktisur nën flamurin moldav, por anija nuk lundroi kurrë.

Hetimi i Libanit për shpërthimin është përballur me pengesë sistematike dhe të dukshme politike që nga dita e parë.

Shpërthimi kataklizmik ndodhi kur ajo që kishte mbetur nga rezervat 2750 tonësh të nitratit të amonit që ishte derdhur nga anija Rhosus shtatë vjet më parë, mori zjarr.