Gati 1 milion njerëz janë vaksinuar me një vaksinë eksperimentale të koronavirusit të zhvilluar nga kompania kineze Sinopharm, tha kjo kompani farmaceutike, megjithëse ende nuk ka dhënë ndonjë provë të qartë klinike të efektivitetit të saj.

Kina ka vaksinuar njerëz, duke përfshirë nëpunës civilë, studentë ndërkombëtarë dhe punëtorë kryesorë të shërbimeve, me një vaksinë eksperimentale kundër COVID-19 që nga korriku.

“Ne nuk kemi marrë një raport të vetëm të efekteve anësore më serioze dhe vetëm disa njerëz kanë pasur simptoma më të lehta”, tha Liu Jingzhen, një përfaqësues i firmës shtetërore, në një intervistë të ribotuar të nga AFP.

Kina po punon me padurim për të zhvilluar një vaksinë kundër koronavirusit të ri COVID-19, i cili u shfaq për herë të parë në qendër të vendit në fund të vitit të kaluar, ndërsa katër vaksina tani janë në fazat e vona të testimit.

Shumë prej këtyre testeve janë duke u bërë jashtë vendit sepse Kina ka vendosur në masë të madhe virusin nën kontroll brenda kufijve të saj.

Sinopharm po teston dy vaksina në fazat e vona të testimit në vende të tilla si Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini, Egjipti, Jordania, Peruja dhe Argjentina.

Kompania tha këtë javë se ishte “duke udhëhequr botën në të gjitha aspektet” të zhvillimit të vaksinave, megjithëse nuk ofroi prova klinike nga testimi i vazhdueshëm.

Në vend të kësaj, ajo përmendi përvojat individuale të atyre që u testuan për vaksinën, duke përfshirë “punëtorët e ndërtimit, diplomatët dhe studentët jashtë vendit të cilët, në mënyrë anekdotale, thanë se vizituan më shumë se 150 vende pas vaksinimit pa u infektuar”.

Presidenti Xi Jinping njoftoi se çdo vaksinë kineze do të ishte një “e mirë publike globale” pasi vendi i tij u sulmua, veçanërisht nga Shtetet e Bashkuara, për fillimin e trajtimit të epidemisë.

Shumë prej atyre të vaksinuar në Kinë pretendojnë se kanë rënë dakord vullnetarisht për të.

loading...