Skip to content

Një vizion gastronomik i ministrit të ri gjerman

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

“Ndonjëherë kam një ndjenjë se vaji i mirë motorik është më i rëndësishëm për ne sesa vaji i mirë i sallatës,” thotë ministri gjerman i Bujqësisë Cem Ozdemir, një politikan i të Gjelbrës me origjinë turke.

Ai dëshiron që njerëzit të hanë më shëndetshëm. Dhe për këtë, thotë se duhet të paguajnë më shumë.

“Gjermania në përgjithësi po ha shumë dhe në mënyrë jo të shëndetshme,” theksoi Ozdemir, duke shtuar se më shumë se pesëdhjetë për qind e të rriturve janë mbipeshë.

“Arsyeja për këtë është shumë sheqer, yndyrë dhe kripë, dhe mbi të gjitha produkte të gatshme. Politikanët janë përpjekur për një kohë të gjatë që të motivojnë ekonominë që të angazhohet për të ulur pjesën e këtyre përbërësve. Por tani ka mbaruar. Do të jetë i detyrueshëm me mua,” tha ai për tabloidin Bild.

Sipas tij, duhet të rriten edhe çmimet e produkteve ushqimore dhe bujqësore.

“Ushqimi nuk mund të shitet më për asgjë, sepse shkatërron pronat rurale, rrezikon mirëqenien e kafshëve, shkakton zhdukjen e specieve dhe rëndon klimën. Unë dua ta ndryshoj këtë,” tha ai.

Ozdemir do të donte që njerëzit në Gjermani të vlerësonin ushqimin po aq sa makinat e tyre. Ai beson se ushqimi nuk duhet të bëhet një mall luksi.

“Por çmimi do të duhej të shprehte më fort të vërtetën ekologjike”.

Sasia e bagëtive në Gjermani duhet të bazohet në sipërfaqen në dispozicion, thekson Ozdemir.

Në të ardhmen ai dëshiron të drejtojë stimujt e investimeve atje ku ka kushte të mira banimi. Kjo do të ishte “një fitim si për njerëzit ashtu edhe për kafshët”.

Kreu i ri i Ministrisë së Ushqimit dhe Bujqësisë synon të rrisë sipërfaqen e fushave të kultivuara ekologjikisht deri në vitin 2030 nga 10 në 30 për qind deri në vitin 2030.

Ai gjithashtu dëshiron të “përdor fuqinë blerëse të shtetit” dhe të përdorë më shumë produkte rajonale dhe organike në institucionet publike të ushqimit. /tesheshi.com/

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë