Aleanca e Atlantikut të Veriut u ka kërkuar anëtarëve më shumë para për të rritur pagat e stafeve të saj, të cilat disa aleatë i kanë refuzuar sepse ata e konsiderojnë kërkesën të papërshtatshme duke pasur parasysh pasojat ekonomike të pandemisë koronare, thanë të hënën tre diplomatë evropianë.

Rritja e propozuar prej 2.2 përqind do të ishte më e larta në katër vjet dhe vjen në një kohë kur aleanca ushtarake dëshiron të mbyllë buxhetin e saj për 2021 dhe ekonomitë evropiane po përballen me rënien më të madhe që nga Lufta e Dytë Botërore, raporton Reuters.

Masa ndezi tensione të mëtejshme në NATO, pas akuzave nga Presidenti Trump se aleatët evropianë marrin mbrojtjen e SHBA, si dhe njollosjen e imazhit të Aleancës me një deklaratë nga Presidenti Macron, i cili tha se organizata kishte kaluar në “vdekje truri”.

“Ka pasur një krizë ekonomike për shkak të pandemisë dhe ata po kërkojnë para për një institucion ku paga minimale është 4,000 euro. Kjo është një shaka,” tha një diplomat evropian i njohur me këtë çështje.

Janë 1.000 civilë që punojnë në Aleancë

“Kërkimi i shteteve për të rritur pagesat në kohën e COVID-19 është e papërgjegjshme”.

Rreth 1,000 civilë janë në stafin ndërkombëtar të NATO-s, të përbërë ekskluzivisht nga shtetas të vendeve anëtare.

Ato ofrojnë këshilla, udhëzime dhe mbështetje administrative për delegacionet kombëtare në Selinë e NATO-s.

NATO nuk pranoi të komentonte në detaje mbi çështjen.

“Pagat e NATO-s i nënshtrohen rregullimeve vjetore bazuar në një metodologji të dakorduar nga të gjithë anëtarët. Rregullimet pasqyrojnë harmonizimin e pagave civile … Kjo bëhet në koordinim me organizata të tjera ndërkombëtare, të tilla si OSBE, Këshilli i Evropës dhe Agjencia Evropiane e Hapësirës,” tha ai është një zyrtar i NATO-s në përgjigje të pyetjeve nga Reuters.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re