Në vitin 1940, një agjent i fshehtë polak i quajtur Vitold Pilecki, vendosi të hyjë vullnetarisht në kampin e Aushvicit. Qëllimi i tij? Të mblidhte sa më shumë informacion në lidhje me kampin famëkeq dhe të krijonte një rezistencë brenda “ferrit”. Në vitet e luftës aleatët dinin mjaft pak për genocidin e ndodhur në këtë kamp famëkeq dhe një ndër personat që tregoi dhe pa me sytë e tij se çfarë ndodhte atje, ishte Pilecki.

Witold Pilecki para nisjes se LIIB

“Mendoj se Vitold Pilecki kishte një vullnet për të luftuar… në shtator të ’39 ai besonte se Polonia mund ta mundte Gjermaninë naziste në harkun kohor të disa javëve.”-tregon historiani Jaroslav Vroblevski.

“Pas mbarimit të luftës në shtator të ’39-tës (pushtimit nazist), Vitoldi shkoi në Varshavë. Një nga adresat e pakta që mund të përdorte, ishte banesa e nënës sime (motrës së tij). Aty unë e takova për herë të parë dajën. E doja shumë, krijuam një lidhje të fortë. Në apartamentin tonë mbaheshin shpesh mbledhje të fshehta. Në atë kohën nisën thashethemet se po bëhej një kamp i madh internimi (Aushvici) ”-tregon nipi i tij, Andrej.