Krokodili gjigant njeringrënës, i cili thuhet se ka ngrënë më shumë se 300 njerëz, iu shpëtoi të gjitha përpjekjeve për ta kapur atë.

Ky është Gustave, krokodilin famëkeq i Nilit nga Burundi, që besohet të jetë deri në gjashtë metra i gjatë dhe peshon afër një ton.

Ky krokodil besohet të jetë më i madhi në Afrikë. Kjo bishë ujrash ka tmerruar plotësisht njerëzit që jetojnë pranë habitatit të tij në një ishull lumi pranë liqenit Tanganyika. Krokodili gjigant ka terrorizuar zonën për dekada dhe shumë janë përpjekur ta kapin atë. Por askush nuk ia doli  dot.

Në trupin e tij ka të paktën tre plumba nga gjuetarët që tentuan ta vrisnin, por asnjë nuk ia doli…

Një përpjekje e madhe për të kapur Gustave u filmua në dokumentarin televiziv Capturing the Killer Croc.

I udhëhequr nga gjuetari francez i krokodilëve Patrice Faye, ekipi ngriti një kafaz të madh, një kurth plot me karemë dhe priti që bisha të hynte në të, por Gustave nuk e bëri kurrë. Çdo herë kapnin vetëm krokodilë më të vegjël…

Në fund, një ekip gjuetarësh bëri një përpjekje të fundit për të kapur Gustave. Ata ngritën një kafaz të madh me kafshë të gjalla brenda me shpresën se gjahu në lëvizje do ta mashtronte atë për të hyrë.

Këto përpjekje ishin përsëri të pasuksesshme – një natë të errët dhe të stuhishme, gjuetarët kontrolluan kafazin vetëm për të zbuluar se dhia që kishin lidhur në të ishte zhdukur dhe kurthi ishte tërhequr zvarrë në ujë.

Të pasigurt nëse stuhia e kishte lejuar disi dhinë të çlirohej ose nëse Gustave e kishte rrëmbyer atë dhe ishte treguar mjaft i fortë për të shkatërruar kurthin që gjuetarët mendonin se do ta zinin, ata nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të pranonin humbjen.

Faye kaloi vite duke studiuar Gustave, duke e përshkruar atë për BBC si “tre herë më i madh se krokodilët e tjerë në Burundi” dhe “shumë i rrezikshëm”.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Gustave është më i rrezikshmi kur largohet nga shtëpia e tij në ishull për të gjetur një bashkëshort, që shpesh supozohet se ha njerëz gjatë rrugës.

Tre vjet më parë, revista Travel Africa raportoi se Gustave ishte vrarë. Askush nuk ka bërë të ditur se kush e ka vrarë dhe si dhe asnjë provë fotografike nuk ka dalë ndonjëherë, duke i lënë këto pretendime të dyshimta derisa të paraqiten prova më konkrete…