Jordan Bernt Peterson (lindur më 12 qershor 1962) është një profesor kanadez i psikologjisë në Universitetin e Torontos, një psikolog klinik dhe personalitet në YouTube.

Ai filloi të merrte vëmendje të gjerë në fund të viteve 2010 për pikëpamjet e tij mbi çështjet kulturore dhe politike.

Në kemi përzgjedhur një koleksion të thënieve të tij më të bukura, e që na zhysin në të thella. Si gjthnjë presim nga ty të na thuash cilën prej tyre do të veçoje nga të tjerat.

Nuk është në dorën tënde të vendosësh të mos paguash një çmim, ti vetëm duhet të zgjedhësh se cilin çmim do të paguash.

Kur ke diçka për të thënë, heshtja është një gënjeshtër.

Nëse nuk mund ta kuptoni pse dikush po bën diçka, shikoni në pasojat e veprimeve të tyre, çfarëdo që të jenë, dhe më pas nxirrni përfundimet nga pasojat e tyre.

Për shembull, nëse dikush po i mjeron të gjithë përreth vetes dhe ju do të donit të dinit pse, motivi i tij mund të jetë thjesht që t’i bëjë të mjerë të gjithë rreth vetes duke përfshirë edhe veten e tij.

Mund të zbuloni vetëm atë që në të vërtetë besoni (jo atë që mendoni se besoni) duke parë se si veproni. Ju thjesht nuk dini se çfarë besoni, para së gjithash. Ju jeni shumë kompleks për ta kuptuar veten.

Nëse nuk thoni atë që mendoni, atëherë po vrisni veten tuaj të palindur.

Nëse i përmbushni detyrimet tuaja çdo ditë, nuk keni pse të shqetësoheni për të ardhmen.

Dhe nëse mendoni se burrat e ashpër janë të rrezikshëm, prisni derisa të shihni se për çfarë janë të aftë burracakët.

U deshën breza të panjohur që të çonin atje ku je. Një mirënjohje e vogël mund të jetë në rregull. Nëse do të këmbëngulësh që ta përkulësh botën në rrugën tënde, më mirë të kesh arsyet e tua.

“Asnjë pemë nuk mund të rritet në Parajsë”, thotë Carl Gustav Jung, “nëse rrënjët e saj nuk arrijnë deri në Ferr”.

Intoleranca ndaj pikëpamjeve të të tjerëve (pa marrë parasysh sa injorante ose jo koherente mund të jenë) nuk është thjesht e gabuar; në një botë ku nuk ka të drejtë ose të gabuar, është më keq: është një shenjë që ju jeni në mënyrë të turpshme jo i sofistikuar ose, ndoshta, i rrezikshëm.

Të vuash shumë dhe ta njohësh veten si shkaktarin: ai është Ferri.

Qëllimi i jetës, për aq sa mund të them … është të gjesh një mënyrë të qenies aq domethënëse saqë fakti që jeta është vuajtje nuk është më i rëndësishëm.

Ideologjitë janë zëvendësuese të njohurive të vërteta, dhe ideologët janë gjithmonë të rrezikshëm kur vijnë në pushtet, sepse një qasje e thjeshtë me hamendjen unë -di- gjithçka nuk është në përputhje me kompleksitetin e ekzistencës.

RREGULLI 4 KRAHASONI VETEN TUAJ ME KUSH ISHE DJE, JO me atë që është dikush tjetër sot.

Ndoshta ju jeni duke mbivlerësuar atë që nuk keni dhe duke nënvlerësuar atë që bëni.

Nëse nuk je i gatshëm të jesh budalla, nuk mund të bëhesh mjeshtër.

Në mënyrë që të jeni në gjendje të mendoni, duhet të rrezikoni të jeni fyes.

Ambiciet më të mira kanë të bëjnë me zhvillimin e karakterit dhe aftësisë, sesa me statusin dhe fuqinë. Statusi mund ta humbni. Ju mbani karakterin me vete kudo që të shkoni dhe kjo ju lejon të mbizotëroni kundër fatkeqësive.

Prandaj, dëgjoni, veten dhe ata me të cilët po flisni. Atëherë mençuria juaj nuk përbëhet nga njohuritë që tashmë keni, por kërkimi i vazhdueshëm për njohuri, që është forma më e lartë e mençurisë.

Çdo grimcë e të mësuarit është pak vdekje. Çdo informacion i ri sfidon një konceptim të mëparshëm, duke e detyruar atë të tretet në kaos para se të rilindë si diçka më e mirë. Ndonjëherë vdekje të tilla virtualisht na shkatërrojnë.

Gjithmonë vendosni atë që do të bëheni mbi qenien tuaj aktuale.

Ka disa lojëra mund t’i lozësh vetëm duke hyrë All-in.

I suksesshmi ndër ne vonon kënaqësinë. Të suksesshmit midis nesh bëjnë pazar me të ardhmen.

Niçe tha se vlera e një njeriu përcaktohej nga sa shumë të vërteta mund të toleronte.

Njerëzit organizojnë trurin e tyre me bisedë. Nëse nuk kanë askënd për t’i treguar historinë e tyre, ata humbin mendjen. Ashtu si korrësit, ata nuk mund të heqin vetveten.

Eshtë besimi im i prerë se mënyra më e mirë për të rregulluar botën – ëndrra e një njeriu duarartë, nëse ka pasur ndonjëherë – është të rregulloni veten.

Ndaloni së foluri për ato gjëra që ju bëjnë të dobët dhe të turpëruar. Thuaj vetëm ato gjëra që të bëjnë të fortë. Bëni vetëm ato gjëra për të cilat mund të flisni me nder.

Ne kërkojmë rutinë dhe traditë. Ky është rendi. Rendi mund të bëhet i tepërt, dhe kjo nuk është e mirë, por kaosi mund të na mbytë, kështu që ne mbytemi – dhe kjo gjithashtu nuk është e mirë. Ne kemi nevojë për të qëndruar në rrugën e drejtë dhe të ngushtë.

Mos e përdorni gjuhën në mënyrë instrumentale.

Ne besojmë se duke zvogëluar fushën dhe rëndësinë e gabimeve tona, ne jemi siç duhet të përulur; në të vërtetë, ne thjesht nuk jemi të gatshëm të mbajmë peshën e përgjegjësisë sonë të vërtetë.

Mos e nënvlerësoni kurrë fuqinë shkatërruese të mëkateve të heqjes dorë.

Ajo që synoni përcakton atë që shihni.

Sekreti i ekzistencës suaj është përpara jush. Manifestohet si të gjitha ato gjëra që dini se duhet të bëni, por po i shmangni.

Ndonjëherë duket se të vetmit njerëz që dëshirojnë të japin këshilla në një shoqëri relativiste janë ata me më pak për të ofruar.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re