Nxehtësia ekstreme ndikon ndjeshëm në shëndet.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se fëmijët mund të kenë më shumë gjasa të shtrohen në spital për komplikime të rënda të astmës gjatë një vale të nxehti.

Është një problem që vetëm pritet të përkeqësohet me ndryshimet klimatike.

Kjo është ajo që del nga një studim i paraqitur në konferencën ndërkombëtare të vitit 2024 të Shoqatës Amerikane të Thoracic, e cila hetoi marrëdhënien midis valëve të të nxehtit dhe vizitave në spital për astmën në Kaliforni.

“Të kuptuarit e ndikimit të ngjarjeve ekstreme klimatike në popullatën më të cenueshme është thelbësore për reduktimin e sëmundjeve të lidhura me ndryshimet klimatike,”-nënvizon Morgan Ye, autori i studimit.

Për të vlerësuar rreziqet e mundshme të valëve të të nxehtit me intensitet të ndryshëm, studiuesit i përcaktuan ato në 18 mënyra të ndryshme, duke filluar nga një mesatare e temperaturave të periudhës së analizuar (një, dy ose tre ditë midis qershorit dhe shtatorit 2017-2020) dhe duke marrë parasysh nxehtësinë. Valët ishin ato që ishin në 1%, 2.5% ose 5%. kohëzgjatja e valës së të nxehtit. Megjithatë, nuk u vu re asnjë lidhje midis nxehtësisë së natës dhe astmës.

Studimi ynë sugjeron se temperaturat e larta dhe kohëzgjatja e tyre më e gjatë shoqërohen me një numër më të madh të vizitave në spital për sulmet e astmës,”-përmbledh Ye.

Disa studime të mëparshme kishin gjetur një lidhje pozitive midis nxehtësisë ekstreme dhe astmës, por shumë ishin fokusuar vetëm në shtrimet në spital për sëmundjet e frymëmarrjes në përgjithësi dhe jo në astmë në veçanti dhe nuk kishin përfshirë fëmijët.

Zona e marrë në konsideratë, Gjiri i San Franciskos dhe në përgjithësi e gjithë Kalifornia, është veçanërisht interesante sepse është një rajon bregdetar me një prevalencë më të ulët të pajisjeve ftohëse për shembull sistemet e ajrit të kondicionuar krahasuar me pjesën tjetër të SHBA-së. Si rrjedhojë nuk arrihen majat e të nxehtit që janë regjistruar në pjesë të tjera të vendit. Është e nevojshme të mendojmë zgjidhje për të përballuar pasojat negative të ndryshimeve klimatike në shëndetin tonë.

Pacientët respiratorë janë ndër më të rrezikuarit

Vitin e kaluar, studiuesit në Universitetin e Kopenhagës paralajmëruan se jeta e njerëzve me astmë dhe sëmundje pulmonare obstruktive kronike do të vështirësohej shumë nga ndryshimet klimatike.

Raporti i botuar në Gazetën Evropiane të Frymëmarrjes sugjeron se, ndërkohë që ndryshimi i klimës ndikon në shëndetin e të gjithëve, pacientët me vështirësi në frymëmarrje janë padyshim ndër më të rrezikuarit nga këto ndikime.

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re