Është zbuluar mekanizmi kryesor që qëndron në themel të obezitetit, një gjendje patologjike që prek pothuajse 1 miliard njerëz në mbarë botën: megjithëse është i lidhur edhe me dietën dhe ushtrimet fizike, fajtori i mosfunksionimeve metabolike është një gjen i vetëm, i cili shkakton mosfunksionimin e mitokondrive, qendrat e fuqisë së qelizave, duke i detyruar ato të ndahen në mitokondri më të vogla dhe shumë më pak efikase.

Kjo u zbulua nga një studim i kryer në minj, i cili u botua në revistën Nature Metabolism i udhëhequr nga Universiteti i Kalifornisë në San Diego. Rezultati hap rrugën për zhvillimin e terapive të synuara kundër shtimit të peshës, të cilat nxisin qelizat të djegin sasi më të mëdha yndyre.

Obeziteti ndodh kur trupi akumulon shumë yndyrë, e cila ruhet kryesisht në indin dhjamor. Në rastin e çekuilibrit të kalorive, aftësia e qelizave yndyrore për të djegur energji fillon të ulet, kjo është arsyeja pse mund të jetë e vështirë për njerëzit të humbin peshë. Ajo që shkakton këto anomali metabolike, megjithatë, deri më tani ishte një mister i madh, derisa studiuesit e koordinuar nga Alan Saltiel filluan t’i ushqenin minjtë me një dietë me yndyrë të lartë. Kështu ata zbuluan një fenomen të pazakontë: duke ndjekur një dietë tepër kalorike, mitokondritë e përfshira në qelizat e indit dhjamor fragmentohen, duke u ndarë në struktura më të vogla të afta për të djegur më pak yndyrë. Për më tepër, autorët e studimit kuptuan gjithashtu se i gjithë mekanizmi drejtohet nga një gjen i vetëm: duke e eliminuar atë, ata ishin në gjendje të mbronin minjtë nga shtimi në peshë i shkaktuar nga dieta.

“Mbingarkesa kalorike për shkak të ngrënies së tepërt mund të çojë në shtim në peshë dhe gjithashtu shkakton një kaskadë metabolike që redukton konsumin e energjisë, duke përkeqësuar më tej obezitetin,” shpjegon Saltiel: “Geni që identifikuam është një pjesë kyçe e kalimit nga pesha e shëndetshme në atë patologjike”.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re